Loši krediti u EU u 2013. dosegli 1000 milijardi eura

Istraživanje rejting agencije Fitch sprovedenom na 108 evropskih banaka pokazuje da je nivo loših kredita u EU tokom prošle godine dotakla vrtoglavi nivo od jednog biliona eura, piše Poslovni dnevnik.

U odnosu na godinu ranije, nivo problematičnih plasmana banaka porastao je za više od osam posto, stoji u istraživanju objavljenom u utorak. Skladno rastu problematičnih kredita porasle su i rezervacije za loše plasmane, i to za 7,5 posto na 570 milijardi eura. Ipak, detaljniji pogled u Fitchove rezultate pokazuje trend poboljšanja.

Naime, kod 38 posto banaka u istraživanju tokom 2013. nije došlo do povećanja nivoa loših kredita na godišnjem nivou ili se ona čak snizila, ponajviše zbog otpisa potraživanja i restrukturiranja poslovanja.

No, zato je s druge strane kod 30 banaka vidljiv skok loših kredita od čak 20 posto. Kako pojašnjavaju u Fitchu, takav skok dijelom je rezultat daljeg pogoršanja kvaliteta kreditnog portfelja kod tih banaka, ali i primjene nove, mnogo konzervativnije definicije loših kredita.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Proces smanjivanja nivoa loših kredita biće propocionalan rastu evropske ekonomije, ocjenjuje Tomislav Ćorić, docent na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

“Ekonomski oporavak u Evropi je već vidljiv, samim time možemo reći da je vrhunac krize iza nas. Evropska regulativa učinila je sa svoje strane što je mogla kroz zahtjeve o povećanju rezervacija, a i banke su učinile dobar dio svog posla kroz restrukturiranje poslovanja. Ostalo je na privredi”, ističe Ćorić.

Check Also

Memorandum CBCG i 16 istitucija: Zajednički razvijaju finansijsku edukaciju

Centralna banka Crne Gore (CBCG) inicirala je Memorandum o saradnji na implementaciji Programa razvoja finansijske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.