Loši krediti u EU u 2013. dosegli 1000 milijardi eura

Dodajte komentar

Istraživanje rejting agencije Fitch sprovedenom na 108 evropskih banaka pokazuje da je nivo loših kredita u EU tokom prošle godine dotakla vrtoglavi nivo od jednog biliona eura, piše Poslovni dnevnik.

U odnosu na godinu ranije, nivo problematičnih plasmana banaka porastao je za više od osam posto, stoji u istraživanju objavljenom u utorak. Skladno rastu problematičnih kredita porasle su i rezervacije za loše plasmane, i to za 7,5 posto na 570 milijardi eura. Ipak, detaljniji pogled u Fitchove rezultate pokazuje trend poboljšanja.

Naime, kod 38 posto banaka u istraživanju tokom 2013. nije došlo do povećanja nivoa loših kredita na godišnjem nivou ili se ona čak snizila, ponajviše zbog otpisa potraživanja i restrukturiranja poslovanja.

No, zato je s druge strane kod 30 banaka vidljiv skok loših kredita od čak 20 posto. Kako pojašnjavaju u Fitchu, takav skok dijelom je rezultat daljeg pogoršanja kvaliteta kreditnog portfelja kod tih banaka, ali i primjene nove, mnogo konzervativnije definicije loših kredita.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Proces smanjivanja nivoa loših kredita biće propocionalan rastu evropske ekonomije, ocjenjuje Tomislav Ćorić, docent na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

“Ekonomski oporavak u Evropi je već vidljiv, samim time možemo reći da je vrhunac krize iza nas. Evropska regulativa učinila je sa svoje strane što je mogla kroz zahtjeve o povećanju rezervacija, a i banke su učinile dobar dio svog posla kroz restrukturiranje poslovanja. Ostalo je na privredi”, ističe Ćorić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *