Erste Grupa uspješno učestvovala u emisiji petogodišnjih euroobveznica Crne Gore

Dodajte komentar

Erste Group Bank AG (“Erste Group”) je kao zajednički vodeći menadžer uspješno realizovala emisiju nove petogodišnje državne obveznice Crne Gore u vrijednosti od 280 miliona EUR. Obveznica je sa kuponom od 5,375% i predstavlja prvu Euroobveznicu Crne Gore od 2011. godine. Obim i visoka granularnost knjige narudžbina (preko 210 investitora) omogućila je Crnoj Gori da za novu emisiju od 280 miliona EUR utvrdi cijenu na samom kraju revidirane smjernice cijena. Ovaj kupon je najniži koji je Crna Gora ikada postigla za emisiju Euroobveznice.

Emisija je objavljena nakon najave tendera i razmjene 30. aprila, kada su pozvani vlasnici nedospjelih obveznica u vrijednosti od 200 miliona EUR, s kuponom od 7,875%, sa dospijećem 2015. godine i 180 miliona EUR, s kuponom od 7,250%, sa dospijećem 2016. godine da ili zamijene dio ili sve obveznice u vlasništvu za nove obveznice ili da prodaju obveznice za gotovinu.

Struktura ovog posla, u kombinaciji sa pozitivnom procjenom rizika od strane međunarodnih investitora, dovela je ukupnu knjigu narudžbina do odgovarajućeg obima od oko 1,6 milijardi EUR.

’’Vidjeli smo kako brojne vlade država centralne i istočne Evrope ove godine izlaze na tržište Euroobveznica denominovanih u eurima, potpomognute velikom tražnjom globalnih investitora koji nastavljaju da cijene jake osnove i izglede za rast ovih država u odnosu na prosjek u Evropskoj uniji. U slučaju Crne Gore, fiskalna konsolidacija koju je preduzela nova Vlada u 2013. godini dala je rezultate i omogućila Ministarstvu finansija da proaktivno upravlja predstojećim dospijećima u 2015. i 2016. godini i da istovremeno pokrije svoje potrebe za finansiranjem u 2014,’’ objasnio je Tomas Cerny, direktor Debt Capital Markets CEE & SSA  Erste Grupe.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

 „Broj investitora i obim knjige narudžbina pokazuje uvažavanje onoga što je privreda Crne Gore uspjela da postigne, te ojačano povjerenje u vezi sa izgledima za budućnost. Zajednički napori našeg tima i Vlade rezultirali su rekordno niskim kuponom za Euroobveznice u istoriji Crne Gore. Ponosni smo što smo uključeni u ovo važno dostignuće”, rekao je Aleksa Lukić, glavni izvršni direktor Erste Bank AD Podgorica.

BDP Crne Gore uvećao se za znatnih 3,5% u 2013. godini, nakon oko 3% konsolidacije BDP-a, a budžetski deficit je smanjen na ispod 4%  BDP-a u 2013. godini. Prema analitičarima Erste grupe, ambiciozni investicioni planovi i tradicionalna podrška od turizma obezbijediće osnov za rast od 2,5 – 3,0% BDP-a u 2014-2015. godini. Iako se predviđa da će debalansi tekućih računa i dalje ostati naglašeni, a deficit iznosiiti oko 15% BDP-a u narednom periodu, snažniji investicioni poduhvati mogu doprinijeti neravnoteži trgovinskog bilansa i istovremeno ostati važan dio finansijske strane ove jednačine.

Erste Grupa je jedan od vodećih menadžera za obveznice u Austriji i zemljama centralne i istočne Evrope od 2010. godine, sa tržišnim udjelom od 10,4% i obimom od 21.062 miliona EUR.

Kamata na euroobveznice 5,375 odsto

Crna Gora je realizovala izuzetno uspješnu emisiju euroobveznica u iznosu od 280 miliona eura, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva finansija.

-Ovo je treće i, do sada, najuspješnije pojavljivanje Crne Gore na tržištu euro obveznica, koje je privuklo pažnju više od 200 međunarodnih investitora, što je rezultiralo petostruko većom tražnjom od ponuđenog iznosa za prodaju. Visoka tražnja, u iznosu od oko 1,6 milijardi eura, omogućila je Ministarstvu finansija da tokom trgovanja ovim hartijama od vrijednosti, znatno poboljša uslove prodaje i značajno snizi kamatnu stopu u odnosu na prethodne emisije euroobveznica– ističe se u saopštenju.

Precizirano je da su obveznice emitovane sa ročnošću od pet godina i kamatnom stopom od 5,375 odsto, što je značajno niže u odnosu na prve dvije emisije (7,875 odsto u 2010. i 7,25 odsto u 2011. godini).

-Našu hartiju od vrijednosti su, u najvećem obimu, kupili investitori iz SAD-a (50%), zatim iz Velike Britanije (17%), Njemačke (17%), dok su preostalih 16 odsto obveznica kupili investitori iz ostatka Evrope-navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija napominju da se hartije od vrijednosti ne mogu nuditi ili prodavati u Sjedinjenim Američkim Državama bez registracije ili izuzeća od zahtjeva za registraciju na osnovu Zakona o hartijama od vrijednosti SAD-a iz 1933, sa izmjenama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *