Vlada emitovala euroobveznice u vrijednosti od 280 miliona eura!

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija emitovalo je juče euroobveznice na period od pet godina u iznosu od 280 miliona eura na međunarodnom tržištu, po kamatnoj stopi od 5.625 odsto, prenosi Rojters. Kako su neke obveznice emitovane po nominalnoj vrijednosti, a neke uz diskont, to će se prinos do dospijeća kretati od 5,5 do 5,75 odsto.

Rojters prenosi da je Vlada uspjela da refinansira 85 miliona euroobveznica, dok je novoemitovanih 195 miliona.

U Vladi, međutim, kriju podatke o tome koliko je obveznica prodato i kome. Prema nezvaničnim saznanjima ,,Dana”, podaci o emisiji će, moguće, biti poznati tek iduće sedmice, kako bi zaštitili investitore. Iduće sedmice se, prema nezvaničnim saznanjima, očekuje završetak transakcije, odnosno uplata novca za kupljene euroobveznice.

Menadžeri tog posla, odnosno aranžeri emisije su Dojče banka, Siti grup i Erste banka, a kreditni rejting Crne Gore, prema Mudisu je BA3, a prema Standardu i Pursu BB.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vlada je na prošloj sjednici usvojila informaciju u kojoj se navodi da se radi o emisiji od 200 miliona eura, a trebalo bi da se refinansira oko 180 do 200 miliona, odnosno 50 odsto obveznica iz ranijeg perioda. Emisija euroobveznica trebalo je da se realizuje u junu prošle godine, ali je Vlada odustala od toga, nakon što su aktivirane garancije za KAP od 102 miliona eura. U vladinoj informaciji je navedeno da su garancije za KAP plaćene zaduženjem iz sredstava koja su bila predviđena za izdavanje obveznica. Od emisije euroobveznica se odustalo nakon što je manja članica vladajuće koalicije SDP najavila da neće podržati rebalans budžeta. Zbog povećanih budžetskih prihoda, koji su proizvod mjera štednje, Ministarstvo finansija nije predlagalo nacrt rebalansa budžeta, odnosno izmjene Zakona o budžetu za 2013. godinu, pa je emisija euroobveznica odložena za ovu godinu.

Ministarstvo finansija je angažovalo Dojče, Siti i Erste banku na pripremi potrebne dokumentacije, koje su definisale tender i diler agendu u cilju definisanja mogućnosti refinansiranja obaveza. Tim ugovorima daje se mogućnost da se iznesu na tržište obveznice koje su izdate u 2010. i 2011. godini i da se ponudi mogućnost ranijim vlasnicima da ih prodaju ili zamijene novim.

Za refinansiranje 3,5 odsto

Nakon što obveznice budu iznijete na tržište i nakon što bude poznato koliki je odziv ranijih vlasnika za refinansiranje, biće poznato kolike su preostale obaveze po tom osnovu za naredne dvije godine. Kako se navodi u vladinoj informaciji, trenutna cijena otkupa obveznica je 7,5 i 8,25 odsto ali, pošto je taj iznos previsok za refinansiranje, resorno ministarstvo će, kako se navodi u informaciji, ponuditi cijenu od 3,5 odsto za obje serije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *