TUI Travel smanjio gubitak u prvoj polovini finansijske godine

Dodajte komentar

Turistička grupacija TUI Travel izvijestila je u utorak da je u prvoj polovini poslovne godine 2013/2014. smanjila gubitak prije oporezivanja uprkos tome što je Uskrs ove godine ‘pao’ nakon posmatranog poslovnog razdoblja.

Najveći evropski turoperater po prihodima zaključio je prvu polovinu poslovne godine koja je završila 31. marta s gubitkom prije oporezivanja u visini 386 miliona funti. U istom razdoblju prošle poslovne godine iznosio je 410 miliona funti.

Prihodi su kliznuli s 5,4 milijarde na 5,19 milijardi funti.

Poput ostalih turističkih grupacija, i TUI često završava tradicionalno slabu prvu polovinu godine s gubitkom budući da većinu zarade ostvaruje u ljetnim mjesecima kada većina evropskih građana odlazi na odmor.

U grupi podsjećaju da je Uskrs ‘pao’ izvan posmatranog poslovnog razdoblja, krajem aprila, a rezultate su pritisnuli i smanjeni kapaciteti u Francuskoj.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Izvršni direktor Peter Long napominje da će francuski odjel vjerovatno doći na ‘pozitivnu nulu’ tek 2016., a ne već iduće godine, s obzirom na teško ekonomsko okruženje u zemlji i smanjenu potražnju za destinacijama u sjevernoj Africi.

U TUI-ju su potvrdili prognozu da u ovoj poslovnoj godini očekuju povećanje temeljne operativne dobiti, koja isključuje uticaj valutnih kurseva, za sedam do 10 posto.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *