Debakl japanskog giganta Sonija

Dodajte komentar

Oslabljeni japanski elektronski gigant Soni izgubio je 1,26 milijardi dolara u fiskalnoj godini zaključno sa martom 2014. godine.

Gubitak je, kako je saopšteno iz kompanije, nastao zbog visokih troškova povezanih sa izlaskom Sonija iz sektora proizvodnje ličnih računara, kao i bolnih reformi.

Kompanija je u tom periodu registrovala gubitak od 128,37 milijardi jena (1,26 milijardi dolara), a za tekuću fiskalnu godinu koja se završava u martu 2015. prognozira neto gubitak od 50 milijardi jena, navodi se u saopštenju, a prenosi Frans pres.

S druge strane, prihodi su porasli 14,3 odsto, na 7,76 biliona jena zbog slabe nacionalne valute, rekordne prodaje nove igračke konzole “plejstejšn 4” i snažne tražnje za smartfonima.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Izvještaj o zaradi objavljen je samo dan nakon što je Soni saopštio da, treću godinu zaredom, neće isplatiti bonuse rukovodstvu.

Američka bonitetna agencija Mudis je nešto ranije snizila kreditni rejting Sonija na status “smeća”, uz obrazloženje da kompanija mora učiniti više kako bi popravila stanje u svojim finansijama.

Investitori su ovog meseca bili šokirani kada je Soni upozorio da će izgubiti preko 110 milijardi jena, kao i da će ukinuti 5.000 radnih mjesta u sektorima proizvodnje kompjutera i televizora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *