Analitičari očekuju gubitak OTP banke u prvom kvartalu

Dodajte komentar

Analitičari očekuju da će OTP, najveća mađarska banka, za prvi kvartal ove godine objaviti umjereni pad prihoda, blagi rast operativnih troškova te značajan rast troškova rizika, piše portal portfolio.hu.

Banka će izvještaj o poslovanju u prvom tromjesečju objaviti u petak, 16. maja. Njime će biti obuhvaćen ukupan porez koji banka mora platiti u ovoj godini, ali analitičari očekuju da će obuhvatiti i otpis goodwilla. To je razlog zašto se očekuje da OTP objavi gubitak u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Analitičari prognoziraju da će OTP banka zbog visokih rezervacija, obračuna cjelogodišnjeg poreza u prvom tromjesečju i mogućeg otpisa goodwilla u razdoblju od januara do marta zabilježiti gubitak od 5,7 milijardi forinti. Dobit bez uticaja jednokratnih stavki iznosila bi 28,9 milijardi forinti.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Procjenjuje se da će prihodi u prvom kvartalu pasti 2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 208,5 milijardi forinti. Neto prihod od kamata bi prema prognozama trebao biti 4 posto manji, a neto prihodi od naknada i provizija deset posto manji u poređenju s prihodima u prvom tromjesečju 2013. godine.

Troškovi rizika, prvenstveno zbog ruskih i ukrajinskih podružnica, dosegnuće 71,5 milijardi forinti, što je za gotovo trećinu više nego u prvom kvartalu 2013., ali je još uvijek manje od 91,6 milijardi koliko su iznosili u četvrtom tromjesečju prošle godine.  

Tržište očekuje da će OTP banka puni iznos poreza za ovu godinu, 29,4 milijarde eura, rezervisati u prvom kvartalu, uz otpis 5,1 milijarde eura goodwilla. Očekivani otpis goodwilla vezan je prije svega uz poslovanje u Rusiji i Ukrajini.  Na kraju prošle godine goodwill ruske podružnice iznosio je 61,5 milijardi forinti, a ukrajinske 26,2 milijarde forinti. 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *