Admiral Markets: Euro naglo slabi nakon sastanka guvernera ECB!

Dodajte komentar

Kao što je bilo najavljivano  prošlog tjedna, sastanak vijeća guvernera Europske Centralne Banke je imao velik utjecaj na vrijednost eura koji je odmah nakon konferencije na novinare počeo naglo slabiti. Iako na ovom sastanku nisu poduzete konkretne mjere za borbu protiv niske inflacije i prejakog eura, čelnik ECB-a, Mario Draghi, u obraćanju javnosti najavio je da ako bude potrebno, ECB će vjerojatno na idućem sastanku (u 6. mjesecu) poduzeti konkretne mjere koje će potaknuti rast stope inflacije i slabljenje eura.

U četvrtak i petak tečaj EUR/USD je od skoro 1,40 oslabio skoro 2% te trenutni tečaj iznosi 1,3766. Euro je oslabio i u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta, dok su tečajevi ostalih valuta u odnosu na američki dolar nakon manjih fluktuacija ostali na približno istoj razini kao i prethodni tjedan.

Ostala tržišta nisu značajnije reagirala na najavu ECB-a kao ni na situaciju u Ukrajini. I europski i američki dionički indeksi su ostali na približno istoj razini kao na početku prošlog tjedna. Vrijednost njemačkog DAX indeksa trenutno iznosi 9670 bodova što je samo 1% ispod rekordne vrijednosti dosegnute početkom godine, a vrijednost američkog SP500 indeksa jest 1884 boda što je također vrlo blizu rekordne razine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Cijena sirove nafte, kojom je također moguće trgovati preko Admiral Marketsa, iznosi 100,45 dolara po barelu, a cijena unce zlata jest 1294 dolara, 2% manje nego prije mjesec dana.

Za ovaj tjedan je također najavljeno nekoliko sastanaka i konferencija za javnost centralnih banaka pa se ponovno može očekivati pojačana aktivnost na tržištu. Govore će održati čelnici centralnih banaka Britanije, Japana, SAD-a i Novog Zelanda a točan raspored svih najavljenih događaja pogledajte na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Na temelju novih informacija, kakvo kretanje vrijednosti valuta očekivati idućih mjeseci.

Sudeći po reakciji tržišta na govor Maria Draghija, investitori su napokon shvatili da ECB neće dopustiti daljnje jačanje eura, te bi nakon više godina stabilnog jačanja eura, i korekcija mogla trajati više mjeseci. Radi toga moguće je očekivati nastavak pada tečaja EUR/USD za početak na 1,35 a kasnije vjerojatno i prema 1,30.

Novozelandski dolar i britanska funta zadnjih mjeseci su u odnosu na američki dolar imali slično kretanje kao i euro, a i njihovim centralnim bankama se ne sviđa uporno jačanje valute, pa se može očekivati korekcija i na tim valutama.

Sve one koji žele naučiti trgovati valutama, pozivamo da pogledaju edukacijski dio naše stranice na kojem se nalaze sve upute te na kojem je moguće otvoriti Demo račun na kojem se ne nalazi pravi novac i na kojima se možete isprobati trgovanje bez rizika ili obaveza.

Analizu izradio:

Admiral Markets Team

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *