24 godine od smrti junaka jugoslovenskog socijalizma

Prije 24 godine preminuo je jedan od najpoznatijih rudara tadašnje Jugoslavije, Alija Sirotanović, junak socijalizma, poznat i po tome što se njegov lik našao na novčanici od 20.000 dinara.

Sirotanović, rodom iz Trtorića kod Breze u tadašnjoj Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini, postao je junak socijalizma pošto je 24. jula 1949. godine oborio svjetski rekord u kopanju uglja, iskopavši sa svojom brigadom 152 tone za osam sati rada, pa je prethodni rekord prebacio čak za 50 tona.

Kao nagradu, od tadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, tražio je samo veću lopatu. 

Kako podsjeća Dnevni avaz, na savjetovanju sa stručnim osobljem Rudnika Breza i kopačima, 1949. godine, Sirotanović je predložio da se njegovoj brigadi omogući rad na tri radilišta i dao obavezu da će premašiti rekord čuvenog sovjetskog rudara Alekseja Stahanova.

Predlog je prihvaćen, a Alijina brigada je već sjutradan počela sa obaranjem rekorda.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Jama u kojoj je rekord srušen prozvana je Rov vojvode Putnika, a pričalo se da je skromni Sirotanović od druga Tita zatražio samo veću lopatu, koja je napravljena samo za njega i nazvana “sirotanovićka“.

Tako je postao simbol radničke klase, odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada.

Najveće priznanje dobio je 1987. godine kada se njegov lik pojavio na novčanici od 20.000 dinara. Po Sirotanoviću nosi ime i ulica u njegovom rodnom selu.

Urbana legenda kaže da je poljski film “Čovjek od mramora” Andžeja Vajde inspirisan upravo njime, a grupa “Zabranjeno pušenje” posvetila mu je pjesmu “Srce, ruke i lopata”, piše list.

Check Also

Vlada Srbije do kraja nedjelje zvanično prihvata ponudu za Komercijalnu banku?

Zvanična odluka o prihvatanju ponude NLB banke za kupovinu Komercijalne banke, trebalo bi da bude …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *