Zemlje BRIKS-a protiv dominacije SAD

Dodajte komentar

Zemlje grupe BRIKS /Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika/ sve češće se politički i ekonomski konfrontiraju sa SAD i mnogi analitičari smatraju da je na pomolu novi globalni poredak.

Cilj grupe BRIKS je da promijeni dosadašnji poredak u kojem SAD nastupaju kao hegemonija, odnosno jedina „super sila“.

Pojedini politički i ekonomski analitičari ocjenjuju da bi trajnim isključivanjem Rusije iz grupe G8 mogao da „poraste“ značaj BRIKS-a.

Peter Birle, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje na Ibero-američkom institutu (IAI) u Berlinu, procjenjuje da pet zemalja BRIKS-a želi da trajno „slomi“ odnose moći uspostavljene nakon 1945. godine, odnosno da relativizuju moć SAD.

Brazil sve karte polaže u intenziviranje saradnje između država BRIKS-a.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Neposredno nakon Svjetskog prvenstva u fudbalu, samo tri mjeseca uoči predsjedničkih izbora, Brazil će 15. i 16. jula u Fortalezi organizovati samit BRIKS-a.

Najvažnija tema biće formiranje zajedničke razvojne banke sa početnim kapitalom od 100 milijardi dolara.

Najnoviji sukob BRIKS-a i SAD izbio je na proljetnom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a sredinom aprila u Vašingtonu, jer je zbog veta američkog Kongresa propala reforma MMF-a, koja je bila zaključena već 2010. godine.

Članice MMF-a postigle su dogovor o tome da zemlje u razvoju dobiju malo više „težine“ u zajedničkom klubu prilikom glasanja. Radilo se o „prebacivanju“ šest odsto prava glasa, zbog sve većeg značaja zemalja u razvoju u svjetskoj ekonomiji.

U posljednjih deset godina „porastao“ je udio država BRIKS-a u globalnom bruto društvenom proizvodu (BDP) – sa 18 na oko 28 odsto.

Veto američkog Kongresa izazvao je veliko nezadovoljstvo u Brazilu. Zbog toga su dodatno pogoršani ionako napeti odnosi između Brazila i SAD.

Brazilski predsjednik Dilma Rusef jasno se svojevremeno distancirala od SAD nakon otkrića Edvarda Snoudena o prisluškivanju koje vrši Vašington. Ona je tada odgodila posjetu američkom predsjedniku Baraku Obami, što je to tada bio nezapamćen slučaj u odnosima Brazila i SAD.

Brazilu je najvažnija političko-strateška saradnja sa Kinom. Dolazak kineskog predsjednika Xi Đinpinga na samit u Fortalezi ima apsolutni prioritet u Brazilu.

Stratešku orijentaciju Brazila prema Aziji i Africi ubrzala je kriza u Ukrajini.

Čini se da saradnja unutar BRIKS-a raste srazmjerno stepenu izolacije Moskve na Zapadu.

Brazil, Kina, Indija i Južnoafrička Republika uopšte ne komentarišu događaje u Kijevu ili na Krimu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *