Za čistu energiju potrebno 44 biliona dolara

Dodajte komentar

Usled rasta globalnih troškova obezbjeđivanja čiste energije, biće potrebno dodatnih 44 biliona dolara investicija kako bi se ostvarili ciljevi smanjenja emisije ugljen-dioksida (CO2) do 2050. godine, upozorila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Predstavljajući izvještaj pod nazivom “Perspektive energetske tehnologije” u Seulu, IEA je ukazala da rastuća tražnja za električnom energijom predstavlja ozbiljan izazov, prenio je Frans pres.

Moramo sve da dovedemo u red, jer smo trenutno na pogrešnom putu. Sve veće korišćenje uglja širom svijeta baca sjenku na napredak u razvoju obnovljivih izvora energije, dok se intenzitet elektroenergetskog sistema nije promijenio u proteklih 20 godina, uprkos napretku u nekim regionima, izjavila je izvršna direktorka IEA Maria van der Hoeven i pozvala na radikalnu promjenu kursa na globalnom nivou.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za obezbjeđivanje čiste energije u budućnosti će, prema tom izveštaju, biti potrebno dodatnih 44 biliona dolara investicija, u poređenju sa 36 biliona dolara koliko je prognozirano u izvještaju agencije iz 2012. godine.

Ovo povećanje troškova govori da, što više čekamo, to će transformisanje našeg energetskog sistema biti skuplje, zaključila je van der Hoeven.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *