Velike zarade banaka na trgovanju financijskim proizvodima možda su zauvijek prošlost

Dodajte komentar

Godine procvata trgovanja na finansijskim tržištima, kada su banke ostvarivale golemu dobit od trgovanja obveznicama, valutama i robama, možda su zauvijek prošla.

Zapadnim ekonomijama trebalo je nekoliko godina da ponovno vrate bruto domaće proizvode na nivoe prije globalne finansijske krize, no mnogi smatraju da banke više nikada neće ostvarivati tako impresivne rezultate od trgovinskih aktivnosti kao prije nje.

Prihodi od trgovanja imovinom s fiksnim prinosima, valutama i robama, takozvani FICC, nastavili su u prvom tromjesečju ove godine padati kod većine američkih i evropskih banaka, čime se povećao pritisak na njih da razmotre promjenu poslovnih modela.

Deset velikih svjetskih banaka, među ostalim, Goldman Sachs, Bank of America, UBS, Deutsche bank i BNP Paribas, ostvarilo je u prvom tromjesečju FICC prihode od 24,18 milijarde dolara, znatno manje od 28 milijardi u istom lanjskom razdoblju i gotovo 30 milijardi dolara u istom razdoblju 2012. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

S obzirom na strože regulatorno okruženje i moguću promjenu trenda u kretanju globalnih kamatnih stopa nakon 20-godišnjeg ciklusa pada, malo je vjerovatno da će se u kratkom razdoblju ponoviti nagli skok prihoda banaka kakvom se svjedočilo prije i nakon globalne finansijske krize 2008.

Ti prihodi, koje kritičari nazivaju “casino bankarstvom” i razlikuju ih od tradicionalnog investicionog bankarstva, kao što su jamstva za izdanja dionica i posredovanje u spajanjima i preuzimanjima, i dalje čine više od 70 posto ukupnih prihoda banaka, pokazuju podaci istraživačke kompanije Freeman.

Zbog nove regulative i izvanrednih mjera monetarne i ekonomske politike, čime se obuzdavaju ekstremna kolebanja na tržištu, obimtrgovanja i oscilacije cijena na kojima bankovni trgovci dobro zarađuju su splasnuli.

Riječ je o strukturnoj, a ne cikličkoj promjeni ili privremenom zatišju, tvrde stručnjaci.

Regulacije nakon krize 2007. i 2008. godine, kao što su “Dodd-Frankov” zakon i “Volckerov” zakon u SAD-u te Basel III na globalnom nivou, učinkovito ograničavaju manevarski prostor banaka da u svojim bilansima drže imovinu s fiksnim prinosima i derivate, trguju njima i špekulisaju.

Time se smanjuje likvidnost, a ostali tradicionalni podržavatelji likvidnosti, kao što su hedge fondovi, ne uspijevaju uskočiti u taj prostor jer je i njihovo poslovanje pod pritiskom.

Britanska banka Barclays došla je prošle nedelje na naslovnice, zabilježivši u prvom tromjesečju 41-postotni pad prihoda od trgovanja u poređenju s istim razdobljem u 2013. godini, te najavivši rezanje 7.000 radnih mjesta u investicionom bankarstvu.

Očekuje se da će i druge banke nastaviti smanjivati troškove, broj zaposlenih i, u nekim slučajevima, izlaziti s pojedinih tržišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *