UniCredit: Neto dobit porasla gotovo 60 posto

Dodajte komentar

Italijanska bankarska grupacija UniCredit u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovala je sa 712 miliona eura neto dobiti, što je gotovo 60 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, stoji u danas objavljenom bančinom finansijskom izvješću. Riječ je o značajnom poboljšanju poslovnih rezultata nakon što je u četvrtom tromjesečju lani UniCredit grupa zabilježila rekordni neto gubitak od 15 milijardi eura, uslijed otpisa akvizicija i rezervacija za nenaplative kredite. Bilo je to tada jedno od najdramatičnijih čišćenja bilansa neke banke u eurozoni.

Prihodi UniCredita na nivou grupe bili su u prvom tromjesečju ove godine 5,6 milijardi eura, što je 3,6 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su ukupni troškovi iznosili 3,5 milijardi eura, te su bili 1,8 posto niži.

Bruto operativna dobit iznosila je tako 2,1 milijardu eura, što je 6,4 posto niže na godišnjem nivou.

U tome razdoblju poboljšana je kvaliteta imovine grupe, zahvaljujući smanjenju bruto nenaplativih zajmova po prvi puta od početka finansijske krize 2008. godine, i to za 1,1 milijardu eura ili 1,3 posto u odnosu na zadnje tromjesečje 2013. godine, kao i stabilnoj stopi pokrivenosti loših zajmova od 52,4 posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukupna bančina imovina sada vrijedi 841,6 milijardi eura, te je 1,7 posto veća nego u prethodnom tromjesečju.

„Značajni rezultati koje smo postigli u prvom tromjesečju potvrđuju učinkovitost naše strategije i demonstriraju da grupa ide u ispravnom smjeru. Naš cilj neto dobiti u ovoj godini od otprilike 2 milijarde eura sada je bliže ostvarenju“, rekao je Federico Ghizzoni, izvršni direktor Unicredita, komentirajući ostvarene poslovne rezultate.

Kako dodaje, Unicredit je te rezultate postigao uz očuvanje snažne kapitalne pozicije i s najvišom stopom pokrivenosti loših zajmova među talijanskih bankama, koja je ujedno i na nivou najboljih evropskih rivala.

„Po prvi puta od 2008., smanjuje se i iznos loših zajmova. Povećava se i iznos novoodobrenih zajmova, uglavnom u Italiji, što nam omogućuje da u budućnost gledamo s povjerenjem, uz vjeru da smo najbolje pozicionirani da podupremo ekonomski oporavak koji se počinje materijalizovati“, istakao je između ostaloga Ghizzoni.

Bančina stopa adekvatnosti kapitala (CET1) definirana prema postroženim međunarodnim regulatornim standardima Basel III, iznosila je na kraju marta ove godine 9,5 posto, što je 0,1 postotni bod više nego na kraju 2013. godine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *