Rusi pojačano prodaju rublje i povlače depozite iz banaka

Dodajte komentar

Rusi su u martu prodavali rublje, a kupovali strane valute najbržim tempom u posljednje četiri godine, jer je tečaj kurs valute oštro pao zbog sukoba između Moskve i zapadnih zemalja u vezi Ukrajine.

Podaci ruske centralne banke pokazuju da je potražnja za stranom valutom, ponajviše dolarima i eurima, u martu dosegnula 14,9 milijardi dolara, najviši nivo od januara 2009. godine, kada je svijet zahvatila finansijska kriza.

U odnosu na februar, potražnja za stranim valutama porasla je za 1,5 puta, nakon što je početkom martaruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da ima pravo zaštititi rusko stanovništvo u Ukrajini, a potom je Rusija pripojila poluostrvo Krim, što je izazvalo osude i sankcije zapadnih zemalja.
“U martu je ukupna potražnja za stranim valutama dramatično porasla zbog nastavka slabljenja rublje u odnosu na najvažnije svjetske valute i neizvjesnosti zbog mogućeg daljnjeg pada njenog kursa”, saopštila je ruska centralna banka.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U prva tri mjeseca ove godine kursrublje pao je u odnosu na američki dolar oko 9, a u odnosu na euro oko 8 posto.

Rusi su u martu takođe rekordno brzo iz banaka povlačili svoje depozite u stranim valutama. Ukupno su povukli 6,9 milijardi dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *