Njemačka: Milijarda za djecu stranaca

Dodajte komentar

Njemačka je od 2008. godine potrošila oko milijardu eura na dječije dodatke za djecu stranaca, sezonskih radnika koji dolaze iz zemalja članica Evropske unije.

Ta informacija proizilazi iz jednog odgovora Ministarstva finansija na pitanje opozicione partije Zeleni.

Do kraja ove decenije bi se ta suma, kako prenosi konzervativni “Frankfurter algemajne cajtung”, mogla povećati na više od dvije milijarde eura.

Tema o sezonskim radnicima iz zemlja članica EU, kao i o takozvanom “useljavanju siromaštva” u Njemačku, podstakla je bavarsku Hrišćansko-socijalnu uniju (CSU), “sestrinsku” partija svenjemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, da traži pooštrenje uslova za slobodno kretanje radne snage u EU, kako bi se time, između ostalog, bolje zaštitio njemački socijalni sistem, pisala je ovih dana njemačka štampa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Talas useljavanja iz siromašnih zemalja članica EU u naš socijalni sistem mora biti zaustavljen”, rekao je nedavno tabliodu “Bild” generalni sekretar CSU Andreas Šojer.

U Njemačkoj se vodi i debata o “useljavanju siromaštva” sa istoka EU u okviru stupanja na snagu mjera da Rumuni i Bugari od 1. januara ove godine slobodno mogu da traže posao na cijeloj teritoriji EU.

Iz jednog partijskog dokumenta CSU o sprečavanju zloupotreba u evropskom slobodnom kretanju radne snage, u koji je “Bild” imao uvid, proizilazi da bi ubuduće trebalo da, za dalju egsitenciju ovog pravila, građani EU imaju najmanje dva mjeseca rada i da svako ko želi da prijavi samostalnu djelatnost u nekoj od zemalja EU mora imati dokaze o najmanjoj zaradi.

Osim toga, roditelji čija djeca ne žive u Nemačkoj, ne smiju u prva tri mjeseca boravka u toj zemlji zahtijevati takozvani dječiji dodatak.

Konzervativci upozoravaju na opasnost zloupotreba njemačkog socijalnog sistema i, između ostalog, predlažu uzimanje otisaka prstiju od onih koji su se “ogriješili” o taj sistem, kao i zabranu njihovog ponovnog ulaska.

I Evropska komisija se uključila i njemačku diskusiju o strancima i, kako piše nemačka štampa, mišljenja je da useljenici u Njemačkoj moraju da imaju lakši pristup socijalnim kategorijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *