Napetost u Ukrajini podigla cijene nafte

Dodajte komentar

Cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer je ulagače uznemirilo produbljivanje krize između Rusije i Ukrajine.

Cijena barela porasla je u Londonu 47 centi u odnosu na zatvaranje tržišta na kraju prošle sedmice i iznosila je 108,36 dolara.

Na američkom trđžištu barelom se trgovalo po skoro nepromijenjenoj cijeni od 100,17 dolra.

Proruski pobunjenici objavili su uvjerljivu pobjedu na referendumu koji je u nedjelju održan u istočnoj Ukrajini, koju neki tumače kao uvod u nezavisnost, a neki kao prvu fazu povezivanja s Rusijom. U međuvremenu se nastavljaju sukobi između separatista i ukrajinskih oružanih snaga.

Iako su šanse za prekid snabdijevanja energentima iz Rusije vrlo male, saudijski ministar nafte Ali al-Naimi rekao je da je Saudijska Arabija, vodeći svjetski izvoznik nafte, spremna da isporučuje više “crnog zlata” ako se ukaže potreba.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Evropska unija (EU) smatra nedjeljni referendum protivzakonitim i mogla bi pooštriti sankcije protiv Rusije. Analitičari procjenjuju da nove mjere neće uticati na snabdijevanje.

“EU bi mogla uvesti nove sankcije Rusiji, ali to neće ništa promijeniti u smislu ponude i potražnje”, rekao je Olivier Jakob iz fimre Petromatrix.

Ulagači čekaju podatake o industrijskoj proizvodnji i maloprodaji iz Kine, koji će biti objavljeni sjutra.

Na cijene nafte mogli bi uticati i pregovori o iranskom nuklearnom programu između Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kao i zapadnih zemalja.

Znaci napretka u konačnom rješavanju spora oko iranskog nuklearnog programa pritisnuće cijene nafte u očekivanju povećanja iranskog izvoza.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na internet stranicama da je cijena referentne korpe njene nafte u petak iznosila 104,46 dolara, što znači da je bila 52 centa viša nego dan ranije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *