MMF: Autoput diže dug države na 73 odsto BDP-a

Dodajte komentar

Procjena Međunarodnog monetarnog fonda MMF da će crnogorski državni dug porasti sa sadašnjih 58 na 73 odsto bruto domaćeg proizvoda BDP za četiri godine je zasnovana na pretpostavkama o rastu i fiskalnoj politici, kazao je šef Misije MMF-a Alister Skot.

Inače, MMF je ove prognoze objavio prije sedam dana.

„Kao što je prikazano u MMF-ovom dokumentu o prognozama za svjetsku ekonomiju, očekuje se da će rast biti stabilan. Kada je u pitanju fiskalna politika, možemo pretpostaviti da će vlasti Crne Gore nastaviti sprovođenje najavljenih mjera“, rekao je Skot.

Prema njegovim riječima Crna Gora će u narednim godinama imati potrebu za refinansiranje određenih troškova.

„Pretpostavke smo temeljili na predviđenim izdacima za izgradnju infrastrukture, posebno za gradnju autoputa. Na osnovu toga smo procijenili da će javni dug narasti na 73 odsto nominalnog BDP-a 2018. godine, nakon čega će početi pad“, rekao je Skot.

On je dodao da te projekcije MMF-a, kao i uvijek, nijesu konačne te da se očekuju precizniji podaci o tome kolika će biti potrošnja za gradnju autoputa i o načinu njenog finansiranja.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Projekcije MMF-a o javnom dugu Crne Gore značajno odudaraju od predviđanja koje je napravila crnogorska Vlada.

U osnovnom scenariju Vlade piše da će državni dug rasti još samo ove godine, i to na 56,9 odsto BDP-a, a da već naredne počne njegovo smanjivanje usljed rasta ekonomije podstaknutog velikim projektima poput turističkih naselja na Luštici i u Kumboru, izgradnje autoputa, energetskog kabla za Italiju.

Državni dug na kraju prošle godine iznosio je 1,87 milijardi eura ili 56 odsto BDP-a, i u tom dijelu i Vlada i MMF imaju iste podatke.

Vlada očekuje da će ove godine javni dug dostignuti dvije milijarde eura te da to u osnovnoj prognozi iznosi 56,9 odsto BDP-a, a po scenariju nižeg ekonomskog rasta 58,9 odsto. I za te podatke MMF ima slična očekivanja, ali se projekcije potpuno suprotne za naredne godine jer Vlada očekuje smanjivanje državnog duga, a MMF rapidni rast do 73 odsto BDP-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *