Mencinger: Potrebne zone jakog i slabog eura

1 komentar

Zajednička evropska valuta euro nije dobra za sve članice Evropske unije , jer onemogućava njihovo ekonomsko prilagođavanje u vrijeme krize, ocijenio je slovenački makroekonomista, Jože Mencinger, koji zagovara postojanje dvije zone, jakog i slabog eura.

“Ubuduće bi morali govoriti o zonama jakog i slabog eura, pri čemu bi države sa slabim zadržale nacionalne valute”, rekao je Mencinger slovenačkim medijima.

On je dodao da se na primjeru Grčke pokazalo da je euro dobra valuta u dobrim vremenima i loša za vrijeme krize, jer onemogućava samostalnu monetarnu politiku državama koje bi u krizi inače mogle da sprovedu devalvaciju nacionalne valute kako bi povećale konkurentnost i prebrodile krizu.

U zonu jakog eura bi, prema njegovim riječima, spadale sjeverne evropske i države koje su nekad spadale u monetarnu zonu njemačke marke, među kojima i Slovenija, a imaju suficite u robnoj razmjeni.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

S druge strane, iz te zone bi bile isključene druge države EU, a greška je i to što su u eurozonu na samom početku primljene države koje ne spadaju u taj krug.

Mencinger, koji je kandidat za Evropski parlament na listi stranke Pozitivna Slovenija, rekao je da neće ulaziti u stranku i da mu nije bliska linija njenog novog predsjednika, Zorana Jankovića, koja se približava frakciji socijaldemokrata i socijalista u Evropskom parlamentu. On je dospio na kandidatsku listu Pozitivne Slovenije jer smatra da bi Slovenija u EU trebalo da nastupa samostalnije i bori se protiv uticajnih lobija i evropske birokratije.

Mencinger tvrdi da nije euroskeptičar nego eurorealist, ali da mu je u Evropi bliža grupa stranaka u kojoj je i grčka ljevičarska Siriza.

“Neki kažu da su to ekstremisti, ali ekstremno je samo stanje u kojem se zbog trojke našla Grčka”, rekao je Mencinger i dodao da će u slučaju da bude izabran u Evropski parlament djelovati kao nezavisni predstavnik i raditi u korist Slovenije.

Mencinger u Briselu namjerava da se bori protiv multinacionalki i lobija, a protivi se i birokratiji i nerazumljivom birokratskom žargonu koji EU koristi u komunikaciji s javnošću.

Što se tiče budućeg širenja EU, Mencinger smatra da će ono završiti kad se u EU uključe sve države jugoistočne Evrope, dok će tempo zavisiti od politike, a ne od ekonomskih prilika.

“Jasno je da će se EU ubuduće širiti na još preostale države bivše Jugoslavije, ali neće ići van granica onoga što je danas u geografskom pojmu Evrope. To je za EU optimalna veličina”, kazao je Mencinger.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • “dvije zone, jakog i slabog eura.”
    A čovjek se bori protiv birokratije.
    Pa ovo bi napravilo takvu zbunjozu, da ne bi znali što ih je snašlo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *