Za sedam godina gubitak CEAC-a 277 miliona eura

Dodajte komentar

Centralno-evropska aluminijumska kompanija CEAC je, za sedam godina dok je upravljala Kombinatom aluminijuma Podgorica KAP, poslovala sa gubitkom od oko 277 miliona eura.

Prema podacima o poslovanju koje je objavio Dan, CEAC je samo prve, 2006. godine poslovao pozitivno kada je KAP imao 47 miliona eura profita.

Ukupan minus Rusa ipak je manji od 277 miliona zbog potpisivanja ugovora o poravnanju, prenosi MINA-business.

Prema podacima CEAC-a, 2010. godine KAP je poslovao sa gubitkom od oko 53 miliona, ali je njegov rezultat poboljšan za 94 miliona zbog ugovora o poravnanju. Tim sporazumom Vlada je CEAC-u garantovala za 132 miliona eura kredita i platila mu 60 miliona subvencija za struju u naredne četiri godine.

Subvencije i garancije plaćene su iz budžeta, što su građani platili taksama na SIM kartice, zamrzavanjem penzija, kriznim porezom i većim porezom na dodatu vrijednost PDV.

CEAC, ćerka firma En plus grupe Olega Deripaske, preuzela je KAP krajem 2005. godine i tu godinu podgorička fabirka je završila sa gubitkom od 148 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Zbog visoke cijene aluminijuma na Londonskoj berzi metala (LME), godinu kasnije KAP je bio pozitivan 47 miliona. U 2007. godini cijena tone aluminijuma ne brezi bila je još veća, ali je povećana i prozvodna cijena za 700 USD po toni, zbog čega je te godine gubitak iznosio četiri miliona.

„Cijena stuje za KAP je 2005. godine bila 20 eura po megavat satu, dok je 2008. skočila na 80 eura. Te godine je struja činila 42 odsto udjela u proizvodnoj cijeni aluminijuma. U fabrikama aluminijuma širom svijeta udio struje u proizvodnoj cijeni ne bi smio da bude veći od 30 odsto“, kazali su za Dan iz CEAC-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *