On na bezi zaradi 10 miliona dnevno

Dodajte komentar

Trgujući po svima znanom pravilu: kupuj kad je najjeftinije, među šampione najbogatijih vinuo se David Tepper, 56-godišnji Amerikanac, vlasnik hedge fonda Appaloosa Management, koji je lani zaradio 9,6 miliona eura. Dnevno!

Ukupno je lani kući donio 2,5 milijardi eura, što je po radnom danu gotovo 10 miliona eura.

Tepper je iz jevrejske porodice  iz Pittsburgha, ekonomista, poznat po ulaganju u uzdrmane kompanije. Postao je poznat po ulaganju u specifične sektore u trenutku kad za njih niko nije mario. Prošle je godine zaradio oko 42 posto na ulaganju u avioprevoznike kojima nije išlo dobro: American Airlines Group, Delta Air Lines i United Continental Holdings, a bilo je zarade i na hartijama od vrijednosti iza kojih je čvrsta imovina.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tepper je bio poseban slučaj i prije izbijanja krize 2008. godine, ali od tada mu je zarada munjevito krenula uzlaznom putanjom. U proteklih pet godina njegov glavni hedge fond imao je prosječan neto povrat ulaganja 40 posto. Pa je talentovani investitor u posrnule kompanije za 20-godišnjicu svog fonda odlučio da pokloni 20 miliona dolara humanitarnim udrugama. Čak 122 miliona dolara poklonio je svojem fakultetu Carnegie Mellon, na kojem se dodatno školovao nakon završenih studija ekonomije. Postao je tako najveći donator fakulteta, no taj novac Tepper zaradi u nešto više od dvije nedelje. U dionice je ulagao još dok je studirao, a i tada je ulagao u kompanije koje su bile u bankrotu.

Radio je u bankama i u fondovima, na kraju i u Goldman Sachsu, u kojem se fokusirao na kompanije na izdisaju, a onda je osnovao svoj fond. Na listi najbogatijih igrača na berzi još su četvorica koja imaju zarade veće od milijarde dolara i cijeli niz onih koji su ostali ispod milijarde. Tepper se brine i da dobije primjeren smještaj za svoju porodicu u kojoj je troje djece, kupio je vilu na obali u Sagaponacku, seocetu pokraj Southamptona u državi New York, poznatom i po ljetovanju bračnog para Clinton.

No, vila nije bila dovoljno velika, odmah je srušena i već nastaje rezidencija od 1500 kvadratnih metara na imanju s bazenom i teniskim igralištem. Tako se među najbogatije i najmoćnije uvrštavaju veliki igrači na tržištu dionica i hartija od vrijednosti, vlasnici hedge fondova. To su fondovi koji ne kupuju dionice da bi ih držali, nego ih kupuju kako bi brzo zaradili i donijeli profit svojim ulagačima. Imaju zato velik uticaj na ekonomska i finansijska kretanja te ih okrivljuju da su posredno pokrenuli krizu. A ovih dana najpoznatiji kritičar neoliberalnog kapitalizma Noam Chomsky upozorava da smo blizu diktature finansijske oligarhije. Ali, to je druga, stara priča.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *