Koliko zarađuju svjetski lideri

Godišnja primanja svjetskih lidera kreću se od nekoliko hiljada dolara, veći broj inkasira od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dolara, a poneki zarade i milione, poput premijera Singapura koji godišnje inkasira preko dva miliona dolara.

Više od cifara, međutim, priču o primanjima svjetskih vođa čine odmjeravanja, proporcionalno veličini zemlje, broju stanovnika i odnosu prema prosječnoj plati njihovih sunarodnika.

Premijer Singapura Lee Hsien Loong, države koja leži na 710 kvadratnih kilometara i ima tek nešto više od pet miliona stanovnika, godinama je na čelu liste najplaćenijih svjetskih lidera.

Njegova godišnja plata od preko dva miliona dolara ravna je ukupnim primanjima nekoliko čelnika većih zemalja, uključujući lidera najmnogoljudnije zemlje Xi Jinpinga čija se plata procijenjuje na 40 hiljada dolara godišnje i šefa Bijele kuće Baracka Obamu koji u najvećoj svjetskoj ekonomiji godišnje prima oko 400 hiljada dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Slična suma od 425 hiljada dolara predsjednika Kenije Uhuru Kenyattu, međutim, čini proporcionalno najbogatijim predsjednikom svijeta, pošto, za razliku od plate Obame koja je oko osam puta veća od prosječnog primanja Amerikanaca, Kenyatta zarađuje čak 240 puta više od prosjeka sugrađana.

Na drugom kraju ljestvice je indijski premijer Manmohan Singh, koji se sa nekoliko hiljada dolara mjesečno u jednoj od najmnogoljudnijih i najbrže rastućih ekonomija uklapa u BDP po glavi stanovnika Indije.

Pojedini svjetski lideri, opet, primanja usklađuju sa ekonomskim stanjem države. Tako je predsjednik Tunisa Moncef Marzouki odlučio da dobrovoljno smanji mjesečnu neto platu od 9.100 evra za dvije trećine, dok se vlada te zemlje bori sa teškom finansijskom situacijom.

S druge strane, predsjednik Rusije Vladimir Putin riješio je sredinom aprila da ukazom poveća platu sebi i premijeru Dmitriju Medvedevu za dva i po puta. Putin je svoju novu godišnju platu od oko 196 hiljada evra i Medvedevljevu od oko 227 hiljada evra obrazložio činjenicom da su oni do sada bili faktički najniže plaćeni predstavnici najviše vlasti.

Funkcioneri u međunarodnim institucijama uglavnom mogu da pozavide na platama evropskim čelnicima. Godišnja primanja najbolje plaćenog visokog zvaničnika UN, generalnog sekretara Ban Ki Muna je 7,5 odsto niža od plate evropskog komesara i 27 odsto manja od predsjednika Evropske centralne banke (ECB).

Najbolje plaćeni funkcioner EU je predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi koji mjesečno zarađuje 31.177 evra ili 374.124 evra godišnje. Prema pisanju briselskog magazina European Voice, evropski komesari i članovi Evropskog suda pravde imaju mjesečna primanja od 21.275 evra ili godišnju platu od 255.300 evra.

Evropski lideri u odnosu na briselske zvaničnike zarađuju znatno skromnije. Godišnja zarada njemačke kancelarke Angele Merkel je 204.192 evra. Najbolje plaćeni italijanski državni funkcioner je predsjednik italijanskog Savjeta koji godišnje zarađuje 207.630 evra. Godišnja plata britanskog premijera iznosi 173.323 evra. Ne čudi zato izjava finskog premijera da mu je želja da postane – funkcioner EU.

Check Also

Početak škole uz poklon popust NLB Banke na online kupovinu NLB Visa karticama

Za spreman početak školske godine, NLB Banka će za svaku kupovinu NLB Visa karticama, na …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *