Kinezi spajaju krajeve svijeta prugom

Dodajte komentar

Kinezi žele da spoje cijeli svijet brzom željeznicom i namjeravaju da izgrade prugu od Njujorka do Pekinga u dužini od 13.000 kilometara. To je samo jedna od planiranih železničkih ruta. Voz bi putovao brzinom od 350 kilometara na čas, pa bi cijelo putovanje trajalo dva dana.

Riječ je o pruzi koja bi išla iz Kine kroz Rusiju, preko Beringovog prolaza do SAD i nova željeznička ruta bi uključivala izgradnju najdužeg podvodnog tunela kojim bi se spojile obale Rusije i Aljaske, prenosi Jutarnji list.

Tunel dužine 200 kilometara bio bi četiri puta duži od tunela ispod La Manša. Ta linija bi, prema planovima, počinjala na sjeveru Kine i protezala se kroz Sibir, Beringov prolaz, Aljasku i preko Kanade do granice SAD.

“Već raspravljamo o tome, a i Rusija već godinama razmišlja o izgradnji ove željeznice” izjavio je kineski stručnjak za željeznicu Wang Meng-Shu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“China Daily” piše da Kina već posjeduje tehnologiju za izgradnju takve železnice, koja će biti upotrijebljena za spajanje Kine i Tajvana podvodnom željeznicom, kroz tunel dužine 150 kilometara.

Što se tiče drugih planova, Kinezi žele da naprave željezničku prugu kojom bi se preko Moskve, Berlina i Pariza spojili s Londonom. To nije jedina ruta koja bi Kinu povezala s Evropom, s obzirom da bi druga išla “Putem svile”, prolazeći kroz Iran i Tursku do Njemačke.

O izgradnji te dvije železničke linije se već vode pregovori .

U toku je izgradnja pruge koja će spojiti Kinu sa Singapurom, preko Vijetnama, Kambodže, Tajlanda i Malezije, a predlog za gradnju željezničke pruge iz Kine u Afriku je trenutno povučen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *