Hrvatska neće uvesti euro bar još 15 godina

Dodajte komentar

Hrvatska neć moći, zbog neispunjenih uslova, bar još petnaestak godina da uvede euro, ocjenjuje ekonomski analitičar Ekonomskog instituta, Željko Lovrinčević.

Lovrinčević je, na konferenciji Hrvatsko novčano tržište u Opatiji, kazao da zbog visoke evroizacije zemlje, a nemogućnosti da uvede euro, Hrvatskoj ostaje da se svo to vrijeme “nosi” sa rizikom kursa, prenosi Tportal.

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine će pasti 0,6 odsto, a sledeće porasti za 0,7 posto, dok će javni dug do kraja ove godine biti 70 posto BDP-a.

Trenutno je potrebno oko 4,2 odsto BDP-a za servisiranje kamata po javnom dugu, čime Hrvatska ulazi u zonu visoko zaduženih zemalja, kazao je Lovrinčević u osvrtu na privredna kretanja u toj zemlji, njihove posljedice, mogući razvoj događaja i mogućnosti rješenja krize.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Hrvatska stvara godišnje oko pet odsto deficita budžeta, a u zavisnosti od stope inflacije treba nam minimalno tri procenta realnog rasta BDP-a na godinu samo za otplatu kamata”, ističe Lovrinčević.

On takođe predviđa da će u predstojećem periodu sve više rasti pritisak na hrvatsku centralnu banku da uzme učešće u reprogramu javnog duga.

Po njegovom mišljenju, ako kapital ne dođe u Hrvatsku, moglo bi da se dogodi da Hrvati sve više odlaze prema kapitalu.

Lovrinčević je naveo neke elemente, kako je rekao, moguće privredne i društvene eutanazije Hrvatske, ako se dogodi negativni scenario privrednih i ekonomskih kretanja. U tom kontekstu kaže da je recesija za Hrvatsku poželjno stanje u koje se treba vratiti, jer toliko duboka kriza u tooj zemlji.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *