Srbija dogovara novi aranžman s MMF-om

Dodajte komentar

Srbijanski ministar finansija Lazar Kostić potvrdio je u četvrtak u Švajcarskoj da Srbija s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pregovara o trogodišnjem kreditu iz predostrožnosti, odnosno stand-by aranžmanu, ali konkretni datumi za taj aranžman nisu dogovoreni, javili su beogradski elektronski mediji.

Krstić je, kako se navodi, na marginama poslovnog foruma u Saint Gallenu, rekao da Srbija traži sumu dva puta veću od njene kvote u MMF-u, odnosno oko 1,5 milijardi dolara.

“Razgovori s MMF-om su u toku, tražimo stand-by aranžman iz predostrožnosti”, potvrdio je Krstić za agenciju Reuters.

Predstavnici MMF su krajem februara i početkom marta imali niz razgovora s visokom srbijanskim državnim i finansijskim zvaničnicima o novom aranžmanu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Krstić je tada, kao ministar u tehničkom mandatu nakon što je raspuštena skupština i raspisani prijevremeni izbori, najavio mogućnost pregovora o novom trogodišnjem aranžmanu s MMF-om i objasnio da će aranžman realizovati nova vlada, u kojoj je on ponovo na čelu resora finansija.

Da bi Srbiji bio odobren kredit, koji investitori smatraju ključnim znakom posvećenosti vlade ograničenju rasta budžetskog deficita, nova srbijanska vlada mora reformisati javni sektor i smanjiti subvencije gubitaškim državnim preduzećima, što bi u praksi moglo rezultirati s hiljadama otkaza zaposlenima u javnom sektoru.

“Kad dovoljno unaprijedimo propise, vjerujem da će to biti trenutak za nastavak pregovora s MMF-om”, rekao je Krstić Reutersu.

Prethodni sporazum sa Srbijom MMF je zamrznuo 2012. zbog neuspješnih nastojanja Beograda da ograniči javnu potrošnju.

Trenutni budžetski deficit Srbije iznosi oko 1,4 milijarde eura, što je između 4,5 i 4,7 posto BDP-a, a to je i u izlaganju prilikom izbora nove vlade potvrdio i premijer Aleksandar Vučić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *