Krivokapić: Kraj KAP-a ako se ne prihvati cijena struje od 38 eura

Dodajte komentar

Neobezbjeđivanje cijene struje za Kombinat aluminijuma KAP od 38 eura po megavat satu znači kraj te industrije u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić.

“Bez proizvodnje teže će se razvijati industrijska zona koja je proglašena na prostoru KAP-a”, saopštio je Krivokapić za MINU-business.

On je ocijenio da je ponašanje manjinskog akcionara Elektroprivrede EPCG, italijanskog A2A, slika svjetskih investitora.

“Oni imaju cilj da u što kraćem roku izvuku što veću dobit sa što manjim ulaganjima. To se dešava sada i sa A2A koji ne vodi računa o posljedicama svoje odluke po ekonomiju Crna Gore”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, crnogorska Vlada dozvoljava da je poslije ruske Centralno-evropske aluminijumske kompanije CEAC ucjenjuje i A2A.

“I pored toga saznanja da je za svaku državu jako bitno da dolaze svjetski investitori, jako je bitno da Vlada zaštiti interese građana i države”, smatra Krivokapić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On je upozorio da se gašenjem Elektrolize gasi veliki broj radnih mjesta što Sindikat neće podržati.

“Na potezu je Vlada da donese odluku koja će značiti ne samo očuvanje proizvodnje već i njeno povećanje. Očekujemo proizvodnju od 120 hiljada tona u narednom periodu kao i otvaranje prerađivačkih kapaciteta, što je i najavio jedini ponuđač nikšićki Uniprom”, kazao je Krivokapić.

Jedino takav KAP, kako je naveo, donio bi dobra i zaposlenima i Crnoj Gori.

Stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić tražio je od vlasnika Uniproma, Veselina Pejovića da precizira ponudu u slučaju da mu EPCG i Crnogorski elektroprenosni sistem CGES ne ispune zahtjev o garantovanoj cijeni struje od 38 eura po megavat satu.

EPCG i CGES su nezvanično Pejoviću ponudili cijenu struje od oko 45 eura po megavat satu.

Zvaničnu odluku treba da donese Skupština akcionara EPCG, koja je nedavno odložena, a nema još najave kada će ponovo zasjedati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *