Deutsche Telekom povećao kvartalnu dobit na 1,8 mlrd eura

Dodajte komentar

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom (DT) objavio je u četvrtak da mu se dobit u prvom tromjesečju utrostručila zahvaljujući prodaji 70-postotnog udjela u internetskom portalu Scout24.

U prva tri mjeseca ove godine DT je zabilježio neto dobit od 1,8 milijardi eura. U istom razdoblju prošle godine neto dobit iznosila je 564 miliona eura.

“Neto dobit od 1,8 milijardi eura više je nego utrostručena u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a rezultat je prihoda od prodaje udjela u grupi Scout24”, navodi se u saopštenju Deutsche Telekoma.

Ako se isključi efekt te prodaje, neto dobit smanjena je 23,5 posto, na 587 miliona eura. Prilagođena osnovna dobit (EBITDA) takođe je smanjena, za 3,9 posto, na 4,1 milijardu eura.

U DT-u pripisuju takav rezultat ponajprije velikim ulaganjima u SAD-u.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prihodi su u posmatranom razdoblju uvećani osam posto i iznosili su 14,9 milijardi eura.

“Zahvaljujući procvatu američkog poslovanja Deutsche Telekom je ubrzao rast u prvom tromjesečju 2014.”, rekao je izvršni direktor Tim Hoettges.

“Nastavlja se naša priča o uspjehu u Sjedinjenim Američkim Državama. Odluka o većem ulaganju u to tržište bila je ispravna. Ponovo u prvom tromjesečju imamo rezultate koji potvrđuju da smo na pravom putu”, rekao je Hoettges.

Iz DT-a su ujedno potvrdili da u cijeloj godini očekuju prilagođenu temeljnu dobit (EBITDA) od oko 17,6 milijardi eura, što bi predstavljalo minimalan rast u odnosu na prošlu godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *