Većina Šveđana umrijeće sa hipotekom

Većina Šveđana koji otplaćuju hipoteke umreće pre nego što vrate dugove, pokazala je najnovija studija švedske centralne banke.

Banka je analizirala prihode gotovo četiri miliona građana, odnosno 52 odsto odrasle populacije, i otplatu dugova u periodu od 2010. do 2013, prenosi Frans pres.

Studija je pokazala da dugovi 25 odsto građana rastu svake godine, dok za 15 odsto njih ostaju isti iz godine u godinu. Preostalih 60 odsto otplaćuje hipotekarne kredite, ali veoma sporim tempom.

“Ukoliko dužnici koji su smanjili svoja dugovanja u periodu u kom je vršeno istraživanje nastave da smanjuju zaduženost istim tempom, u prosjeku će otplatiti dugove za oko 100 godina”, navode ekonomisti centralne banke Jakob Vindstrand i Dilan Olser.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Šveđani koji su podigli hipotekarne kredite u prosjeku imaju dugove 3,7 puta veće od njihovih godišnjih primanja. U domaćinstvima sa nižim primanjima dugovi su i četiri puta veći.

Osim hipotekarnih kredita, koji čine 95 odsto njihovih dugovanja, Šveđani se ne zadužuju mnogo. U zemlji sa niskom stopom nezaposlenosti u poređenju sa ostatkom Evrope i gdje većina stanovnika posjeduje dom, vlasnici kuća i stanova žele da iskoriste niske kamatne stope, što doprinosi konstantnom rastu cijena nekretnina.

Međunarodni monetarni fond je u više navrata upozorio Švedsku na rizike koji prijete njenom finansijskom sistemu, koji je doživeo kolaps nakon pucanja balona na tržištu nekretnina 1990-ih.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Pol Krugman je u januaru izjavio da u Švedskoj po svoj prilici “raste novi balon”. Neki ekonomisti se, međutim, ne slažu sa tim, navodeći da švedska domaćinstva imaju veliku ušteđevinu i sredstva van sektora nekretnina i da do rasta cijena dolazi zbog nedovoljne izgradnje novih domova.

Check Also

“Apetiti političkih partija bi mogli doći na naplatu”

Prilično neozbiljna je izjava ministra finansija Aleksandra Damjanovića, da će, ukoliko se ne usvoji rebalans …

Leave a Reply

Your email address will not be published.