Societe Generale otpisao vrijednost imovine u Rusiji

Dodajte komentar

Druga po veličini francuska banka Societe Generale objavila je danas da je otpisala 525 miliona eura vrijednosti svoje imovine u ruskoj podružnici Rosbanku, nakon višemjesečne politike krize u Ukrajini.

Otpis vrijednosti udarac je bančinim ambicijama u Rusiji, nakon što je uložila milijarde u restrukturiranje Rosbanka kako bi se mogao nositi s konkurencijom ruskih državnih banaka.

Taj potez u Societe Generaleu poduzeli su zbog pojačane neizvjesnosti kao i pada kursa ruske rublje, no u banci ističu i da očekuju ‘zadovoljavajući’ povrat iz Rusije u 2016. godini.

Kriza u susjednoj Ukrajini dovela je do uvođenja sankcija Zapada Rusiji, a prijetnje novim sankcijama uplašile su investitore. Međunarodni monetarni fond objavio je da je Rusija već u recesiji, dok je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvitak (OECD) snizila svoje procjene ekonomskog rasta za tu zemlju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Societe Generale danas je izvijestio i da je u prvom tromjesečju bančina neto dobit iznosila 315 miliona eura, što je 13,3 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Do pada dobiti došlo je uprkos rastu prihoda za 14 posto.

Kad se isključi jednokratni učinak otpisa imovine u Rusiji, neto zarada banke bila je 941 milion eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *