Prvi bilioneri u svijetu za 25 godina

Dodajte komentar

Svijet će u narednih 25 godina dobiti prvog bilionera, a osnivač Microsofta i najbogatiji čovjek na planeti, Bill Gates, po mišljenju mnogih je najozbiljniji kandidat za sticanje statusa bilionera.

Ukoliko bogatstvo najimućnijih nastavi da raste po današnjim stopama, podstaknuto tržištima u razvoju poput Indije i Kine, onda bi Gates ili neko drugi sa liste svjetskih super-bogataša mogao da postane bilioner već 2039. godine, prognoziraju finansijski eksperti, a prenosi britanski Telegraph.

Investiciona banka Credit Suisse npr. vjeruje da će svijet za dvije generacije imati čak 11 bilionera. Za dvije generacije, buduća ekstrapolacija sadašnje stope rasta bogatstva stvoriće gotovo milijardu milionera, što će biti ravno 20 odsto ukupne svjetske odrasle populacije, navela je banka u godišnjem izveštaju o svjetskom bogatstvu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukoliko se realizuje ovakav scenario, onda bi milijarderi bili uobičajena pojava, a vjerovatno bi postojalo i nekoliko bilionera, jedanaest po našoj najboljoj procjeni, dodaje se u izvještaju.

Bilion, odnosno milion miliona dolara(1.000.000.000.000$) ravno je 140 dolara po glavi stanovnika na planeti. Bilion dolara je dovoljno novca da se kupi svaki kvadratni metar nekretnina u centru Londona, po današnjim cijenama.

Gates, koji je sa bogatstvom od 72 milijarde funti treuntno najimućnija osoba na planeti, po mišljenju mnogih je najozbiljniji kandidat za sticanje statusa bilionera.

Ukoliko nacionalno bogatstvo SAD nastavi da raste po današnjim stopama, a nekolicina najbogatijih zadrži svoj udio u takvoj ekstremno polarizovanoj ekonomiji, Gates bi u starosti, odosno ako doživi nepunih 85 godina, mogao da postane bilioner.

Udio koji 400 najimućnijih pojedinaca ima u nacionalnom bogatstvu SAD, utrostručio se sa manje od jedan na tri odsto, od 1982. godine kada je magazin Forbs objavio prvu listu 400 najbogatijih ljudi.

Američki stručnjak za poresku politiku Bob Lord smatra da će sve veća koncentracija bogatstva u rukama malog broja ljudi dovesti do toga da se prvi bilioner na planeti pojavi u narednih 25 godina.

Kada je Forbes počeo da objavljuje liste 400 najbogatijih Amerikanaca, oni koji su posjedovali 75 miliona dolara mogli su da se nađu na dnu liste. Danas je za ulazak na Forbesovu listu neophodno bogatstvo od bar milijardu dolara.

Ima, međutim, i onih koji ne vjeruju da će svijet dobiti prvog bilionera u narednih četvrt veka, i koji ocjenjuju da će biti potrebno nekoliko generacija dok se ne pojavi neki novi preduzetnik nalik Gatesu. Postoje i oni koji vjeruju da bi prvi bilioner mogao doći iz neke od brzorastućih ekonomija, poput Indije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *