Evo koje zemlje imaju najveći PDV

Dodajte komentar

U proteklih nešto više od godinu dana 13 zemalja svijeta je povećalo stope indirektnih poreza, odnosno stope PDV-a ili poreza na promet, dok niti jedna zemlja nije smanjila stopu, pokazuje najnovije istraživanje revizorske tvrtke KPMG.

Po podacima iz KPMG-ovo istraživanja “Kretanje stopa poreza na dobit i indirektnih poreza”, najveću stopu indirektnih poreza (tj. PDV-a ili poreza na promet) ima Mađarska sa stopom PDV-a od 27 posto, slijedi Island sa stopom od 25,5 posto, a Hrvatska se sa stopom PDV-a od 25 posto nalazi u grupi zemalja u kojoj su još i Danska, Norveška i Švedska.

U danas objavljenom saopštenju o rezultatima najnovijeg istraživanja, iz KPMG-a ističu da je, od prethodnog izdanja tog istraživanja iz januara 2013. godine, 13 zemalja povećalo svoje stope indirektnih poreza, dok niti jedna zemlja nije smanjila stopu.

Devet zemalja povećalo je svoje stope poreza na dobit, dok ih je 24 smanjilo.

“Porast stopa indirektnih poreza nedvosmisleno je dokaz da oni postaju ‘osnovni izbor’ za vlade širom svijeta koje su u potrazi za povećanjem toliko potrebnih prihoda”, navodi se u saopštenju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

KPMG-ov globalni voditelj za indirektne poreze Tim Gillis kaže kako se indirektni porezi i njihova primjena u različitim zemljama mijenjaju gotovo svakodnevno.

Ta raznolikost donosi brojne izazove i kompleksnosti. Kompanije moraju biti proaktivne i znati gdje će u porezkom smislu uložiti svoje porekno vrijeme, trud i novac, ističe Gillis.

Po podacima iz studije KPMG-a, među zemljama koje imaju porez na dobit, Ujedinjeni Arapski Emirati drže prvo mjesto s najvišom stopom od 55 posto (u trenutku objave studije), a sa stopom od 40 posto slijede Sjedinjene Američke Države, dok je treći Japan sa stopom od 35,64 posto.

Najnižu pak stopu poreza na dobit od 9 posto ima Crna Gora, a među zemljama s niskom stopom tog poreza su i Bosna i Hercegovina, Makedonija, Bugarska, Gibraltar, Paragvaj i Katar koji imaju stopu od 10 posto, itd.

Među zemljama koje imaju indirektni porez, Mađarska zauzima prvo mjesto s najvišom stopom PDV-a od 27 posto, dok najnižu stopu indirektnih poreza od 1,5 posto ima Aruba.

U saopštenju KPMG-a takođe se ističe kako su prisutne temeljne promjene u stavovima i pristupima prema porezu u cijelom svijetu, kako se poreske stope, odražavajući ekonomsku situaciju u nekoj zemlji, povećavaju ili smanjuju te ne postoji dosljedan pristup.

“Jedan od najvećih izazova danas jeste da su porezki zakoni lokalni, a poslovanje kompanija globalno”, kaže Wilbert Kannekens, KPMG-ov globalni voditelj za međunarodne poreze.

Složenost primjene nacionalnih poreznih propisa na kompanije koje posluju u međunarodnom okruženju uzrokuje probleme. Brojne zemlje koriste svoje poreske sisteme u trci za investicije i nova radna mjesta, te u ostvarivanju koristi od inostranih aktivnosti vlastitih multinacionalnih kompanija, ističe Kannekens.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *