Alibaba u pohodu na Wall Street

Dodajte komentar

Najveća kineska kompanija za e-trgovinu Alibaba podnijela je u utorak zahtjev za trgovanje njenim dionicama na američkom tržištu, pa bi uskoro mogla uslijediti najveća inicijalna javna ponuda dionica u istoriji.

Premda kompanija, koja ostvaruje oko 80 posto cjelokupne online prodaje u Kini, nije precizirala koliko dionica kani ponuditi na američkom tržištu, analitičari procjenjuju da bi Alibaba mogla prikupiti između 15 i 20 milijardi dolara, čime bi nadmašila inicijalne ponude Vise i Facebooka.

Visa je 2008. godine javnom ponudom prikupila 19,65 milijardi dolara, dok je Facebook 2012. prikupio 16 milijardi.

Premda se kompanija bavi i drugim internet uslugama, kao i ‘cloud computingom’, Alibaba više od 80 posto svojih prihoda ostvaruje na tri trgovačke platforme, na kojima prodaje sve – od igle do lokomotive.

Lani je time ostvarila promet od oko 248 milijardi dolara, dok je broj njenih aktivnih korisnika porastao za 14 posto, na 230 miliona, više nego što imaju Amazon.com i eBay zajedno. Pritom zapošljava oko 20.800 ljudi, manje od eBaya.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U posljednjem prošlogodišnjem izvještaju dobit Alibabe iznosila je 1,35 milijardi dolara, dok su prihodi kompanije bili 3,06 milijardi.

Tržišna vrijednost Alibabe procjenjuje se od 168 do 200 milijardi dolara, po čemu je najvrjednija internet kompanija nakon Googlea.

Alibabu je prije 15 godine utemeljio bivši učitelj engleskog jezika Jack Ma u iznajmljenom stanu, počevši s prodajom nekoliko desetina predmeta, da bi već 2005. godine, kada je Yahoo kupio udio u kompaniji, njena tržišna vrijednost dosegnula nekoliko milijardi dolara. Uz Yahoo, danas udio u Alibabi drži i niz američkih investicionih fondova, kao i Softbank.

Jučerašnjim podnošenjem zahtjeva američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti počeo je pohod Alibabe na američko tržište kapitala, koji će u inicijalnoj fazi potrajati nekoliko mjeseci, dok ne dobije odobrenje za trgovanje njezinim dionicama.

Nakon što potencijalnim investitorima predstavi financijske rezultate i poslovne planove, biće određena cijena dionice Alibabe u inicijalnoj javnoj ponudi, a tada će se odlučiti i na koje će tržište dionice biti uvrštene – na Wall Street ili Nasdaq platformu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *