Akcija Twittera potonula gotovo 18 odsto

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi oštro pali zbog rasta napetosti u Ukrajini, ali i oštrog pada cijena akcija Twittera i AIG-a.

Dow Jones skliznuo je 129 bodova, ili 0,78 odsto, na 16.401 bod, dok je S&P 500 potonuo 0,90 odsto, na 1.867 bodova, a Nasdaq indeks 1,38 odsto, na 4.080 bodova.

Oštar pad cijena akcija ponajviše je posljedica strahovanja ulagača od izbijanja rata u Ukrajini. Jer, i dalje u istočnim dijelovima Ukrajine traju sukobi između proruskih separatista i zagovornika cjelovite države, dok se Washington i Moskva međusobno optužuju za pokušaj cijepanja te zemlje.

„Trenutno je glavna tema Ukrajina. Jedno jutro mogla bi nas dočekati vijest da je ruski predsjednik Vladimir Putin u istočnoj Ukrajini“, kaže Jack De Gan, direktor u kompaniji Harbor Advisory.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Loše na tržište utiču i nejaki kvartalni poslovni rezultati kompanija. Nakon što je izvijestio o 27-postotnom padu dobiti, cijena akcije finansijskog diva AIG-a pala je više od 4 odsto.

Zbog toga se pod pritiskom našao cjelokupni finansijski sektor, pa je S&P indeks tog sektora juče bio najveći gubitnik, s padom od 1,4 odsto.

Pod pritiskom se našao i tehnološki sektor, ponajviše zbog pada cijena akcija Twittera za gotovo 18 odsto. Juče je istekao šestomjesečni rok u kojemu se nije smjelo prodavati oko 82 odsto akcija te društvene mreže.

Čini se da su ulagači jedva dočekali istek tog roka kako bi prodali akcije Twittera, nakon što je ta kompanija nedavno izvijestila o sporom rastu broja korisnika i prihoda u prvom tromjesečju.

I na evropskim su berzama cijene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,35 odsto, na 6.798 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,65 odsto, na 9.467 bodova, a pariški CAC 0,78 odsto, na 4.428 bodova

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *