Znate li šta znače oznake na dnu plastičnih flaša?

Dodajte komentar

Konzumiranje pića iz plastičnih flaša može dovesti do pojave vrlo teških bolesti, poput raka, ponovo upozoravaju stručnjaci koji se bave ovim pitanjem. Na potrošače se apeluje da dobro provjere oznake na dnu boce, kako bi izbjegli korišćenje onih proizvoda koji mogu biti potencijalno štetni za zdravlje.

Naime, plastična ambalaža s oznakama HDP, HDPE, LDPE, PP ne otpušta opasne sastojke u vodu, dok su ostale plastične ambalaže dugoročno opasne po organizam, jer je napitak u njima podložan djelovanju štetnih materija, a kod naknadnog punjenja, naravno, i bakteriološkom.

Svaki proizvođač dužan je da označi sastav flaše, pa se tako na njima nalaze razne slovne i oznake, poput:

PET ili PETE – označava flaše namijenjene jednokratnoj upotrebi. Moguće je da ispuštaju teški metal antimon i hemijsku materiju EPA, koji ometaju djelovanje hormona, kao i neke kancerogene spojeve.

HDP ili HDPE – plastika koja vjerovatno ispušta najmanje hemikalija u vodu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

PVC ili 3V – ispušta dve otrovne hemikalije, koje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu, a najčešće se koristi za izradu flaša.

LDPE – plastika koja se ne koristi za izradu flaša, nego za izradu plastičnih vrećica, iako ne ispušta hemikalije u vodu.

PP – još jedna ‘dobra’ plastika (bijele ili poluprozirne boje), koja se koristi kao ambalaža za sirupe ili za čaše za jogurt.

PS – ispušta u vodu kancerogenu materiju Stiren, a naviše se koristi za izradu čaša za kafu za jednokratnu uporabu i za ambalažu brze hrane.

PC ili bez oznake – najlošija plastika za prehrambene proizvode, jer izlučuje hemikaliju BPA, usprkos tome, koristi se kod izrade bočica za dojenčad, sportskih flaša i posuda za spremanje hrane.

Dokazano je da se u PET ambalaži nalaze po zdravlje štetni sastojci (heksanon, oktan, nonan, benzen, toulen). Međutim, navodno je eksperimentalno dokazano da je mogućnost zagađenja sadržaja u boci malo vjerovatna.

Ipak, sumnje ostaju, posebno one da se pod djelovanjem svjetlosti ii temperature struktura PET polimera razgrađuje, čime se otrovnim proizvodima zagađuje sadržaj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *