“Rat sirevima” Britanije i Kine

Dodajte komentar

Velika Britanija i Kina su navodne otpočele trgovinski rat, a “municija” koju koriste su zabrane uvoza biljnih proizvoda sa jedne i sireva sa druge strane.

Prvog dana tekućeg mjeseca Kina je iznenada spustila rampu za sve britanske sireve, a pretpostavlja se da je to ekspresan odgovor na Britansku odluku da dan ranije usvoji propise EU, kojima se ograničava prodaja nelicenciranih biljnih proizvoda, od kojih se mnogi koriste u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Kako navode britanski mediji, Kina je zvanično zabranu uvela na osnovu samo jedne od ranijih posjeta kineskih zvaničnika neimenovanom postrojenju za proizvodnju mlječnih proizvoda, koji nije zadovoljio njihove standarde.

“Inspekcije su sprovedene kako bi se ustanovilo da svi dobavljači iz Britanije posluju u skladu sa kineskim Standardima o bezbjednosti hrane. Razlog za zabranu su pitanja održavanja, prečišćavanja vazduha, transporta sirovog mlijeka, održavanja temperature i hemijskog skladištenja”, prenijeli su britanski zvaničnici.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, kako tvrde Britanci inspekcija je sprovedena iznenada, bez zvanične najave i to u kompaniji koja ne izvozi mlječne proizvode u Kinu. Ministar poljoprivrede Velike Britanije Džordž Justis pozvao je na hitno podizanje zabrane. “Britanski sirevi su najbolji na svijetu i proizvode se u skladu sa najvišim standardima bezbjednosti i kvaliteta.

Razočaravajuća je odluka Kine o zabrani. Inspektori će sada posjetiti sve fabrike koje izvoze u Kinu kako bi ukazali na visoke standarde koji se poštuju”, rekao je on. Zabrana važi za sve sireve proizvedene posle 1. maja, kada je Kina usvojila novi pravilnik o bezbjednosti hrane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *