Pet trikova kojima vas trgovci navode da više potrošite

Dodajte komentar

Uprkos tome što se svijest kupaca o pametnoj potrošnji zadnjih godina poprilično poboljšala, imajte na umu da ni trgovci nisu za to vrijeme sjedjeli skrštenih ruku.

Nije nikakva tajna da je sve što se nalazi u prodavnicama – od dizajna enterijera, preko načina na koji su artikli složeni na policama do rasporeda proizvoda i odabira boja – namijenjeno isključivo jednom cilju: da tamo potrošimo što je više moguće novca. Uprkos tome što se svijest kupaca o pametnoj potrošnji zadnjih godina poprilično poboljšala, imajte na umu da se u toj „igri” nadmećete s kompanijama koje u taj dio svog poslovanja ulažu ogroman novac i nemaju nikakvu namjeru da vam kupovinu učine jeftinijom. Ipak, većina tih trgovačkih trikova i „caka” može se lako svesti u pet osnovnih tačaka:

[widgets_on_pages id=”Baner”]

1. Dva za jedan

Bili mi toga svjesni ili ne, većina nas prosto ne može da odoli besplatnim stvarima, a to trgovci itekako dobro znaju. Upravo su iz tog razloga radnje prepune kojekakvih „akcija”, 1+1, dva za jedan, kupona koje na kasi dobijate pošto potrošite ne manje od nekoliko stotina eura, gratis artikala koji na nas “vrište” sa svake police. U najboljem slučaju radi se o samo nekoliko eura uštede, a u najgorem o tome da smo upravo kupili 10 proizvoda po višoj cijeni nego da smo ih kupili pojedinačno.

2. Misteriozno smanjivanje pakovanja

Jedna od glavnih trgovačkih „fora” zadnjih godina je javno izdavanje kojekakvih nebuloznih garancija da neće dizati cijene uprkos povećanju PDV-a. Trgovci se često služe sličnim trikovima, tvrdeći da neki proizvod već godinama drži istu cijenu, „zaboravljajući” pritom da spomene da je pakovanje nekim čudom „izgubilo” 10, 20, 50 ili više grama. Najčešće se to može primijetiti na proizvodima poput sirnog namaza, koji redovno imaju velike kutije, ali unutra su tek dopola puni. Isti je slučaj i sa čokoladama, pa sada postoji još jedan trik: u periodu “tranzicije” sa 100gr na manje pakovanje od 80gr ili 90gr a po istoj cijeni po kojoj je dosad bila stogramska čokolada – kako bi ova delikatna faza prošla što “bezbolnije” po kupca – proizvođači su se opet sjetili da naknadno na omot stogramske čokolade doštampaju obaveštenje tipa: “Akcija – gratis 10 (20) grama!!!”…. a u svrhu “pripremanja” kupca na manje pakovanje – koje će se prodavati, naravno po istoj onoj cijeni po kojoj je dotad prodavana ona od sto grama.

3. Psihologija polica

Dugo se smatralo kako trgovci sve bolje proizvode grupišu po sredini polica, a one manje važne na početku i na kraju, budući da ih kupci redovno preskaču. Nova istraživanja pokazala su da to baš i nije tako, pa su krajevi polica idealna mjesta za proizvode na tzv. „akcijama”, koji su, po običaju, propraćeni oznakama drečavih i fluorescentnih boja.

4. Prodaja po komadu ili po kilogramu

Jeste li ikada primijetili kako se neki proizvodi vagaju i prodaju po kilogramu, dok se drugi prodaju isključivo na komad? Štaviše, nerijetko se može dogoditi da se isti proizvod može kupiti i zapakovan, ali i u „rinfuzi”. Sve je to osmišljeno da vas zbuni i natjera da donesete pogrešnu procjenu, stoga je vrlo važno da dobro obratite pažnju na istaknutu ciijenu za kilogram, a ne za samo pakovanje.

5. Manje za više

S godinama smo navikli da određeni proizvod uglavnom dolazi u manjim i većim pakovanjima, gdje je, po pravilu, onaj u većem pakovanju u cijeni po kilogramu bio srazmjerno jeftiniji nego onaj manji. Ipak, i ovo je nešto s čim su se trgovci posljednjih godina odlučili da poigraju, pa ni ovo navedeno više nije pravilo. Ukoliko je veliko pakovanje srazmjerno jeftinije tek za nekoliko centi, oduprite se potrebi da „uštedite” i kupite manje pakovanje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *