Kina najavila dodatnih 12 milijardi dolara pomoći za Afriku

Kineski premijer Li Keqiang najavio je dodatnu pomoć Africi u ukupnom iznosu od najmanje 12 milijardi dolara a naznačio je i da Kina spremna podijeliti sofisticirane tehnologije za potrebe razvoja superbrze željeznice, saopštili su državni mediji.

Li je pomoć najavio u govoru u sjedištu Organizacije aftičkog jedinstva u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi.

Kina će povisiti vrijednost kreditnih linija namijenjenih Africi za 10 milijardi dolara, povrh već ponuđenih 20 milijardi dolara, prenosi agencija China News Service riječi kineskog premijera.

Prošle ndelje kineski zvaničnici kazali da svrha Lijeve posjete Africi, koje uključuju naftom bogatu Nigeriju i Angolu, nije isključivo sklapanje energetskih sporazuma i da će Peking nastojati pomoći i u podizanju kvaliteta života u afričkim zemljama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kineski je premijer kazao da će pojedini krediti biti upotrijebljeni za pomoć malim i srednjim preduzećima u Africi, dodajući da ekonomski razvoj na kontinentu nudi ogromne mogućnosti i za Kinu i za Afriku.

“Istorija i aktualne prilike jasno nam pokazuju da kineski razvoj otvara mogućnosti i za Afriku; isto tako, kada se Afrika razvija, i Kina ima koristi od toga”, naglasio je.

Dodatne dvije milijarde dolara Peking će uložiti u Kinesko-afrički razvojni fond koji će tako ubuduće raspolagati s ukupno pet milijardi dolara, kazao je kineski premijer prema izvještaju novinske agencije Xinhue.

Nije ipak naveo nikakve pojedinosti ni rokove za najavljenu pomoć.

Kineski premijer “dočarao je san u kojem su svi glavni gradovi u Africi povezani superbrzom željeznicom, kako bi se unaprijedile panafričke komunikacije i razvoj”, dodaje se u izvještaju kineske agencije.

Budući da Kina raspolaže razvijenom tehnologijom na tom području, kazao je da je spremna pomoći Africi “da taj san ostvari”.

Peking će ponuditi i 100 miliona dolara za zaštitu divljih životinja, dodao je kineski premijer, pri čemu Reuters napominje da je upravo kineska glad za slonovačom i rogovima nosoroga dovela pojedine vrste na rub istrebljenja.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.