Dobit najvećih hrvatskih banaka u slobodnom padu

Dodajte komentar

Dobit vodećih hrvatskih banaka, pritisnuta lošim kreditima, potonula je u prvom tromjesečju ove godine između 20 i 30 odsto u odnosu na isti period lani.

Glavni trendovi koji obilježavaju cjelokupan hrvatski bankarski sistem jesu pad kreditne aktivnosti, usljed razduživanja stanovništva i preduzeća, i povećanje rezervacija za loše kredite.

U takvim uslovima nema rasta prihoda, a dobit je u padu, prenio je hrvatski Tportal.

Profit najveće bankarske institucije, Zagrebačke banke (ZABA), na nivou grupacije iznosio je svega 292 miliona kuna (38 miliona evra), što je 21,3 odsto manje u odnosu na isti period 2013. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U ovoj banci ističu da su slabiji prihodi rezultat recesijskog okruženja, porasta troškova rezervacija za neprihodujuće kredite, kao i nižeg obima kredita. Najveće opterećenje za profitabilnost banke su troškovi ispravke vrijednosti i rezervacija za gubitke, koji su u odnosu na isti lanjski period gotovo udvostručeni.

Čista dobit Privredne banke Zagreb, na nivou grupe, bilježi još veći pad od ZABA-e. Iznosila je 216,8 miliona kuna, što je 30,8 odsto manje od dobiti iz istog prošlogodišnjeg perioda. Kao i većina ostalih banaka, i ova banka je u prvom tromjesečju znatno povećala troškove isprtavke vrijednosti i rezervisanja za oko 35 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *