CBCG: Oduzimanje licence Atlas banci u Moskvi ne utiče na poslovanje matične banke

Dodajte komentar

Imajući u vidu objavljene informacije u sredstvima javnog informisanja da je Centralna banka Ruske federacije oduzela dozvolu za rad Atlas banci u Moskvi, Centralna banka Crne Gore nalazi za potrebno da istakne neke značajne činjenice vezane za rad Atlas banke AD – Podgorica, s obzirom da je Atlas banka u Moskvi zavisno pravno lice Atlas banke AD – Podgorica. Ovo tim prije, da bi javnost u Crnoj Gori, a naročito povjerioci i deponenti Atlas banke AD – Podgorica imali jasnu sliku o uticaju mjere CB Ruske federacije na Atlas banku AD – Podgorica.

Atlas banka u Moskvi posluje kao zavisno pravno lice Atlas banke AD – Podgorica koja je njen osnivač, ali u poslovnom i funkcionalnom smislu banka u Moskvi ima svoj kapital, svoje deponente i povjerioce, samostalno obavlja djelatnost i u svemu je odgovorna isključivo ruskom supervizorskom i regulatornom autoritetu. U tom smislu, nema direktne povezanosti i uticaja na poslovanje Atlas banke AD – Podgorica i njen status ne ugrožava rizični profil Atlas banke u Podgorici sa aspekta mogućeg narušavanja interesa deponenata, povjerilaca i drugih klijenata banke u Podgorici i njenih filijala u Crnoj Gori.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Centralna banka Crne Gore će u skladu sa svojim ovlašćenjima i odgovornostima nastaviti aktivno praćenje i kontrolu rada Atlas banke AD – Podgorica, kao i svih ostalih banaka u Crnoj Gori u cilju održavanja zdravog bankarskog i finansijskog sistema, što je i ustavna obaveza Centralne banke kao institucije vrhovne monetarne vlasti. Centralna banka Crne Gore ističe da su svi parametri poslovanja banaka u Crnoj Gori iznad zakonom propisanih, što je pokazatelj stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema. (cb-mn.org)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *