Slovenci: Biće nam još gore

Dodajte komentar

Više od trećine Slovenaca smatra da će im sljedeće godine biti gore nego ove, pokazala je anketa koju je danas objavilo ljubljansko “Delo”.

Trideset i sedam odsto, od 433 ispitana u telefonskoj anketi sprovedenoj prošle sedmice, na pitanje o tome kakva su njihova očekivanja u idućoj godini odgovorilo je da “očekuju da će iduća godina biti gora od ove”, 28 odsto da će biti “ista kao i ova”, a 33 odsto da očekuju da će im iduće godine “biti bolje”.

Da su zadovoljni svojim sadašnjim materijalnim položajem izjavilo je 34 odsto ispitanih, da nisu zadovoljni 36 odsto, dok ostali nisu “ni zadovoljni ni nezadovoljni”.

Prema rezultatima sličnog ispitivanja “Dela” krajem prošle godine, nešto manje od trećine ispitanika navelo je da očekuje kako će im ove godine biti bolje nego u 2013. godini, dok je četvrtina ocjenjivala da će im biti gore, javile su agencije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Premijerka u ostavci Alenka Bratušek izjavila je nedavno da očekuje da će suprotno ranijim prognozama u Sloveniji ove godine doći do početka privrednog oporavka, ali da to u prvoj fazi građani, koji su u krizi podnijeli najveće žrtve, neće odmah osjetiti.

Od svog dolaska na čelo vlade početkom prošle godine premijerka Bratušek uspjela je da promijeni osnovni privredni trend pa se ove godine po većini prognoza nakon dvogodišnje recesije očekuje rast BDP-a od 0,5 posto, a zbog početka sanacije bankarskog sistema

Slovenija se više ne spominje kao zemlja kojoj će biti potrebna strana financijska pomoć. Uprkos tome, zemlju i dalje pogadja sve veća nezaposlenost pa je bez posla 130.000 ljudi ili oko 13 odsto, dvostruko više nego pred početak privredne krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *