Raste broj blokiranih kompanija

Dodajte komentar

Na novom spisku preduzeća sa blokiranim računima, koji je danas objavila Centralna banka Crne Gore,  nalazi se 38 kompanija više nego na prošlom, dok je Zavala invest i dalje najveći dužnik.

Broj blokiranih preduzeća povećan je šesti mjesec uzastopno.

Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa dopunama Zakona o platnom prometu objavljuje mjesećno, nalazi se 2,78 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 196 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Objavljivanje podataka počelo je u julu 2012. godine.

Većina kompanija sa najnovijeg spiska povećala je dugovanja u odnosu na prethodni.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Najzaduženija kompanija na majskom, 23. spisku blokiranih preduzeća je Zavala invest, sa dugom od 40,96 miliona eura. Dug te kompanije na prethodnom spisku je iznosio 40,8 miliona aura.

Na spisku se nalazi kompanija biznismena Dragana Brkovića, Vektra Boka, sa dugom koji se povećao sa 11,8 miliona eura na 11,87 miliona eura.

CBCG ima obavezu da na sajtu, prvog radnog dana u mjesecu, objavljuje imena preduzeća ili preduzetnika čiji su računi blokirani duže od 30 dana i čiji iznos blokade prelazi deset hiljada eura.

Vodeći dužnik, Zavala, u blokadi je četiri godine i osam mjeseci.

Kompanija Monte mena iz Podgorice duguje 6,68 miliona eura, dok je račun budvanskog preduzeća Maestral inženjering blokiran zbog dugova koji su u odnosu na prethodni spisak blago povećani na 6,82 miliona eura. Budvanska kompanija je u blokadi pet godina i pet mjeseci. 

Podgorički “Radoje Dakić”, u blokadi je zbog duga od 6,73 miliona eura, 13 godina i četiri mjeseca.

Ave Maria Koljčević blokirana je pet godina i tri mjeseca, a njen dug iznosi 5,84 miliona eura.

Firma Provladex duguje 5,56 miliona eura, PS Gradnja 5,47 miliona, podgorička Vila park 5,32 miliona, Vuk & Petrol Kotor 5,04 miliona, HLT fond 4,4 miliona eura i tivatski Indego 4,28 miliona.

Dug Slav laifa iznosi 4,61 milion eura, a Lovćen investa 4,51 milion eura.

Račun je blokiran i kompaniji Montri Igalo zbog 3,66 miliona eura duga. Blokirani su i računi podgoričkom Tehnoputu i kompaniji Galenika, zbog duga od 2,63 miliona eura, odnosno 2,1 milion eura, kao i PKB-u Herceg Novi koji duguje 2,61 milion eura.

U blokadi je Fabrika elektroda Piva Plužine sa dugom od 1,64 miliona eura, Mat Company sa 1,41 milion, Montepranzo Budva i Eurofond sa po 1,2 miliona.

Od preduzeća koja su u evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS, Jugooceanija duguje 1,13 miliona eura, preduzeće Limex 3,57 miliona eura, Opština Bijelo Polje 1,05 miliona eura, dok je dug Opštine Kolašin smanjen sa 677,69 hiljada eura na 648,68 hiljada eura.

Imena kompanija se na sajtu CBCG, u cilju obezbjeđivanja pune nepristrasnosti, objavljuju po azbučnom redu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *