Premijerka Slovenija Alenka Bratušek i formalno podnijela ostavku

Dodajte komentar

Slovenačka premijerka Alenka Bratušek u ponedjeljak je predsjednika države Boruta Pahora i predsjednika parlamenta Janka Vebera izvijestila da odstupa s dužnosti predsjednice vlade, potvrdio je njen kabinet.

Njenom ostavkom prestaje mandat i koalicijskoj četvorostranačkoj vladi koja je na dužnost stupila u martu 2013. godine. Do prijevremenih izbora sadašnja će vlada obavljati tekuće poslove.

O ostavci premijerke i odlasku vlade parlament će raspravljati u srijedu ili četvrtak, najavio je predsjednik parlamenta Janko Veber.

Bratušek je prošle sedmice parlamentarne stranke u pismu pozvala da se odreknu mogućnosti predlaganja mandatara za sastav prelazne vlade kako bi se skratilo vrijeme do održavanja prijevremenih izbora i tako spriječilo duže razdoblje političke nestabilnosti.

U tom bi slučaju, kako je navela Bratušek, prijevremeni izbori mogli biti održani već krajem juna , a u suprotnome održat će se u jesenskom roku.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Bratušek se na ostavku odlučila nakon što je krajem prošlog mjeseca na unutarstranačkim izborima mjesto predsjednice stranke Pozitivna Slovenija (PS) morala prepustiti ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću. To je izazvalo podjelu u najvećoj parlamentarnoj stranci iz koje je Bratušek istupila.

Dosadašnji koalicijski partneri Bratušek, stranka Socijalnih demokrata (SD), Demokratska stranka penzionera (DESUS) i Građanska lista (DL), naveli su da je zbog dolaska Jankovića, kojega opterećuju korupcijski skandali, na čelo stranke dalji opstanak koalicije nemoguć i da treba pristupiti prijevremenim izborima.

Prema ocjenama političkih analitičara malo je mogućnosti da se izbori održe već do ovog ljeta budući da su rokovi kratki i da se sve stranke još nisu potpuno odrekle mogućnosti da predlože mandatara prelazne vlade. Situaciju komplikuje i činjenica da još nema saglasnosti o promjenama izbornog sistema budući da se svi slažu kako sadašnji proporcionalni sistem dovodi do formiranja višestranačkih koalicijskih, slabih vlada. Opoziciona Slovenska demokratska stranka (SDS) predlaže većinski dvokružni izborni sistem, čemu se suprotstavljaju stranke lijevoga centra.

Analitičari smatraju da su izbori stoga izgledniji na jesen, s time što ostaje dilema da li ih održati zajedno s već za jesen predviđenim lokalnim izborima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *