Kome ide baklja od Kine i Brazila

Dodajte komentar

Baklju od Kine, Brazila i drugih zemalja sa do skora ubrzanim tempom razvoja ekonomije mogli bi da preuzmu MINT, PPIKS ili CIVETS, smatraju ekonomisti.

Taj trend se, međutim, usporava našta ukazuju zabrinjavajući signali koji stižu iz Kine i Brazila, kao i procjene finansijskih agencija, poput francuskog Kofasa, o tome koji bi zemlje mogle biti novi predvodnici ekonomskog razvoja.

Takve klasifikacije nisu ništa novo u finansijskim krugovima, mada ima i onih koji smatraju da ne trebalo odmah otpisati zemlje BRIKS-a, koje će, prema njihovom mišljenju, i dalje biti privlačne za ulaganja.

Kofas, francuska agencija za osiguranje kredita koja radi u 66 zemalja u svijetu, nedavno je objavio svoju listu zemalja sa velikim potencijalom rasta. Na toj listi našli su se Peru, Filipini, Indonezija, Kolumbija i Šri Lanka (PPIKS). Procjenjuje se da potencijal tih zemalja za rast premašuje četiri odsto.

Osim toga, imaju raznovrstan ekonomski profil, nisu suviše zavisne od uvoza sirovina, donekle su otporne na ekonomske potrese i uz sve to imaju funkcionalan finansijski sistem. Kofas toj listi dodaje i Keniju, Tanzaniju, Zambiju, Bangladeš i Etiopiju, koje takođe raspolažu potencijalom za rast, ali su nešto rizičnije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Lista je objavljena u trenutku kada se velike zemlje sa ubrzanim ekonomskim razvojem suočavaju sa lošim rezultatima. Tako se, recimo, Rusija, zbog krize oko Ukrajine, suočava sa odlivom kapitala. Boninetna agencija Standard i Pur snizila je Brazilu kreditni rejting, dok se Kina, početkom marta, suočila sa problemom isplate obveznica, kao i povlačenjem uloga štediša u jednoj lokalnoj banci, što su najnoviji znaci sve većih pritisaka na finansijski sistem te zemlje.

Treba, međutim, podsetiti da potraga za novim zemljama sa potencijalom za rast ne datira od juče, odnosno interesovanje investitora se ranije preusmjerilo sa zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika). U prilog tome govori i lista konsultantske kompanije MSCI koja je, kada je prvi put objavljena 1988, bilo 10 zemalja, a sada ih je 21, navodi se u analizi AFP-a.

Tu je i grupa zemalja MINT (Meksiko, Indonezija, Nigerija i Turska), kako ih je nazvao ekonomista Džim O’Nil, koji je „kumovao“ i terminu BRIK dok je radio za Goldman Saks. O’Nil smatra da će zemlje BRIKS-a i MINT-a, vjerovatno, i u naredne dvije decenije biti najprivlačnije destinacije za ulaganja, uprkos potresima na njihovim tržištima, navodi Rojters. U igri su i CIVETS (Kolumbija, Indonezija, Vijetnam, Egipat, Turska i Južna Afrika), kako ih naziva istraživački i konsultantski dio lista Ekonomist.

Prema ocjeni ekonomiste Kofasa – Iv Zlotovskog, koncept zemlje sa velikim potencijalom za rast stvoren osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je Meksiko pristupio međunarodnom tržištu duga. Zlotovski je rekao da ne treba odmah otpisati velike zemlje sa potencijalom za rast. „Da, njihov devizni kurs je pogođen ali posledice nisu katastrofalne.

Nismo videli da je (predsjednica Brazila Dilma) Rusef tražila pomoć od MMF-a“, konstatovao je on. Zanimljivo je zapažanje ekonomiste u ING IM Marten – Jana Bakuma, koji smatra da je koncept BRIK-a već oslabljen. „Zašto u tu grupu ne svrstati i Meksiko?“, komentariše on.

Analitičar u Sakso banci Kristofer Dembik izdvaja tri zemlje kao predvodnice – Peru, Kolumbiju i Indoneziju, dok Tursku i Nigeriju svrstava u zemlje sa značajnim političkim rizikom. Ipak, on upozorava da nijedna od tih zemlja nema tako veliki broj stanovnika i eksplozivan rast kao što su imale zemlje BRIKS-a. On, u tom kontekstu, podsjeća da je Indonezija, u proteklih nekoliko godina, bilježila stopu rasta od oko pet odsto, što je znatno niže od rasta od 10 odsto koji je Kina ranije ostvarivala. „To, međutim, nije samo po sebi loše, jer ćemo, možda, imati više održiv rast“, procjenjuje Dembik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *