Kako biti dobar gazda i u teškim situacijama

Dodajte komentar

Carrie Kerpen je suosnivač kompanije Likeable Media iz Njujorka koja je prošle godine bila na šestom mjestu liste najboljih kompanija za rad u tom gradu. Onog momenta kada je saznala za taj podatak, ona je shvatila da su zaposleni životna snaga njene, a i svake druge, firme. Ovo su lekcije koje je ona naučila kroz iskustvo i koje mogu pomoći vlasnicima mladih kompanija da njeguju zdravu atmosferu u firmi:

Svaka greška je prilika da se nauči nešto novo

„Kada zaposleni napravi grešku potrebno je sagledati njegov ukupan učinak do tog momenta. Da li je to izolovani incident inače savršeno dobrog radnika? Šta se iz te greške može naučiti? Imajte na umu da zaposleni koji je, nakon što je napravio grešku, pošteđen otkaza, često postaje lojalniji radnik“ savjetuje Kerpen.

Bez kisjelog grožđa

Prije nego što je postala preduzetnik, Kerpen je u kompaniji u kojoj je radila prisustvovala situaciji kada je koleginica saopštila šefu da je prihvatila drugi posao. Šef joj je na to odgovorio: „Izlazi napolje“.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kerpen kaže: „Ni malo se ne slažem sa ovim postupkom. Način na koji se odnosite prema zaposlenom koji napušta kompaniju više će uticati na one koji ostaju u firmi nego na onog koji odlazi“. Kada god neko napušta njenu kompaniju, koliko god da je to iznervira, Kerpen je ljubazna. One koji odlaze uvek pita da svoja dobra i loša iskustva podijele sa njom.

Igrajte najbolju igru sa kartama koje su vam dodijeljene

Pisac Robert Heinlein je rekao: „Ne uči svinju da pjeva. Samo gubiš vrijeme i nerviraš svinju“. Kerpen savjetuje da ne gubite vrijeme učeći druge da poprave svoje slabosti, već da ljude postavite na mjesta na kojima će njihove vještine i sposobnosti biti najbolje upotrijebljene.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *