Admiral markets: Stopa zaposlenosti u SAD-u najgora od 1978, dolar slabi!

Dodajte komentar

Prošle nedjelje su dvije vijesti bile u fokusu finansijskih tržišta. Prva je stopa inflacije u Eurozoni koja je sa katastrofalnih 0,5% porasla na 0,7% što je i dalje loše, ali sudeći po reakciji finansijskih tržišta, možda ne dovoljno loše da bi podstaknulo Evropsku Centralnu Banku da preduzme nešto u vezi toga. Naime, zadnjih nekoliko mjeseci investitori na finansijskim tržištima fokusirani su na ECB koja želi nešto veću stopu inflacije a jedan od načina na koji se to može postići je slabljenje eura, koji je po mišljenju ECB-a trenutno precijenjen.  Porast stope inflacije možda će odgoditi akciju ECB-a što bi moglo odgoditi i slabljenje eura. Idući sastanak vijeća guvernera ECB-a održati će se ovaj četvrtak te se tada može očekivati veliki i nagli pomak vrijednosti eura u odnosu na sve ostale valute.

Druga važna vijest koja je uticala na raspoloženje na tržištima je vijest o padu stope radno aktivnog stanovništva u SAD-u na 62,% što je najniža stopa od 1978. godine. Čak su i čelnici američke centralne banke u više navrata izražavali nezadovoljstvo po ovom pitanju te najavili da će i dalje sprovoditi labavu ekonomsku politiku kako bi okrenuli ovaj negativni trend.

Finansijska tržišta su na ove vijesti reagovala dodatnim slabljenjem američkog dolara u odnosu na većinu valuta. Trenutni kurs EUR/USD iznosi  1,3873 što je samo 0,5% ispod rekordnog kursa zadnjih par godina dosegnutog u 3. mjesecu.

Iz istog razloga američke dionice su u prosjeku pale 1% a njemačke 2%. Zlato i nafta su zadnjih nekoliko dana poskupili oko 1% na što je vjerovatno uticala situacija u Ukrajini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za ovu sedmicu je najavljeno mnogo važnih događaja i objava ekonomskih vijesti pa se može očekivati pojačana volatilnost na svim finansijskim instrumentima. Najvažniji događaji će biti objava podataka o nezaposlenosti u Kanadi i na Novom Zelandu, te odluke o visini kamatnih stopa i konferencije za novinare centralnih banaka Australije, Velike Britanije i Eurozone. Popis svih najavljenih vijesti i tačan raspored izlaska pogledati možete na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Na osnovu novih informacija i najavljenih događaja, kakva kretanja vrijednosti valuta očekivati u narednim mjesecima?

Na kretanje vrijednosti eura presudan uticaj će imati konferencija za novinare ECB-a koja će se održati u četvrtak. Ako ECB donese odluku o sprovođenju konkretnih mjera za borbu protiv niske inflacije i slabog ekonomskog  rasta može se očekivati nagli pad vrijednosti eura u odnosu na ostale instrumente. Ali budući da je stopa inflacije zadnji mjesec blago porasla, te su neki od predstavnika ECB-a izjavili da bi htjeli vidjeti malo detaljnije podatke o ukupnom stanju privreda u prvoj polovini godine koji će izaći početkom 7. mjeseca, vjerovatniji scenario je dodatno odgađanje akcije od strane ECB-a što bi moglo još malo odgoditi očekivani pad vrijednosti eura.

Budući da o visini kamatnih stopa odlučuje i britanska centralna banka, ukoliko dođe do podizanja kamatne stope za očekivati je jačanje GBP, ali budući da ova valuta već godinu dana neprestano jača, u idućim mjesecima je vjerovatniji blagi pad nego nastavak jačanja istim tempom.

Sve one koji bi htjeli naučiti trgovati na valutnom tržištu, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (6.5) u 18:00 a na kojem će biti razgovora što je Forex i kako ostvarivati profit na ovom tržištu. Prijaviti se možete putem OVE STRANICE.

Za BANKAR.ME
Josip Kokanović, mag. oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *