NLB smanjuje broj radnika u Srbiji

Dodajte komentar

Nova ljubljanska banka (NLB) će, zbog teške situacije u kojoj se našla, do kraja godine morati da uđe u restrukturiranje. To podrazumijeva i smanjenje broja zaposlenih, prije svega u Srbiji i Sloveniji, izjavio je predsjednik NLB u Sloveniji Janko Međa.

“NLB je već nekoliko godina u teškoj situaciji i zato smo napravili ambiciozan plan restrukturiranja, što će podrazumijevati i smanjivanje broja radnika. To se neće odnositi na sve zemlje gdje poslujemo, ali recimo, odnosiće se na Sloveniju i Srbiju, gdje NLB ima loše poslovne rezultate”, rekao je Međa.

Prema njegovim riječima, nakon detaljne analize koja je urađena krajem 2013. bilo je jasno da će u Sloveniji svaki peti zaposleni u NLB banci, tj. njih oko 20 odsto, ostati bez posla, dok za Srbiju još nema procjena.

“U Sloveniji smo i prošli dobar dio ovog programa. Tamo je zabilježen veliki pad prihoda, pa nije održiva ista veličina tima. S druge strane, dosta smo uložili u socijalne programe, a sa nekim ljudima je dogovoreno i, na primjer, rano penzionisanje”, kaže Međa.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kada je riječ o Srbiji, sagovornik Tanjuga podsjeća da NLB ima tržišni udio ispod dva odsto, a kako dodaje, i tu je kriza loše uticala na posao.

“NLB u Beogradu ima problema sa operativnim profitom, ne zaradimo dovoljno mjesečno prije oporezivanja, pa zato sada radimo na restrukturiranju, kako bi ponovo uspješno poslovali”, rekao je Međa.

On je podvukao da je toj banci u Srbiji do početka krize ubrzano rastao udio nenaplativih kredita (NPL). Na nivou NLB grupe, kaže Međa, učešće nenaplativih zajmova iznosi čak 25 odsto. On je, međutim, uvjeren da, to neće dalje ugroziti rad NLB banke iz bar dva razloga.

“Prvo, negativan ekonomski trend je kulminirao 2013, i doveo nas do zaključka da krediti moraju da budu odgovarajuće pokriveni. Zato je pokrivenost NPL-ova u Srbiji visokih 70 odsto”, kaže Međa.

Drugi razlog je, kako navodi, što NLB grupa apsolutno stoji iza kćerki u svim zemljama.

“Banka iz Slovenije je nekoliko puta jačala kapital one u Srbiji”, rekao je Međa.

Predsjednik NLB banke u Sloveniji ističe da NLB grupa najveći prihod ostvaruje upravo u toj zemlji čak 75 odsto ukupnih prihoda. S druge strane, u Sloveniji posluje ukupno 18 banaka što je, kako smatra, previše u odnosu na populaciju, te očekuje da će tamo doći do kosolidacije u sektoru.

“Vlada je najavila privatizaciju nekoliko državnih banaka, pa će se, što privatizacijom, što spajanjem i preuzimanjem, smanjiti broj banaka u Sloveniji”, ocijenio je Međa.

NLB je, podsjeća, 100 odsto državna banka, a vlada je, kako kaže, već odlučila da u naredne tri godine privatizuje 75 odsto te banke. Nova kreditna banka Maribor (NKBM), takođe državna i druga po veličini u Sloveniji, kaže on, već je u procesu privatizacije.

Prema njegovim riječima, država Slovenija samo kroz NLB posjeduje između 22 i 30 odsto tržišta, zavisno od proizvoda, a ako se uračuna još nekoliko banaka kojima je družava vlasnik, uključujući i drugu po veličini banku.

“Može se reći da država posjeduje više od polovine bankarskog sektora Slovenije”, navodi Međa.

Upitan koliki je uticaj politike na poslovanje državnih banaka, Međa priznaje da je toga možda bilo u prošlosti, ali tvrdi, sada toga nema.

“NLB trenutno nije pod uticajem politike. Moj tim i ja smo u ovu banku došli krajem 2012. i jasno smo istakli da se politika neće miješati u odluke. I vlada je složna da banka treba da se vodi sa integritetom i profesionalno, a ne da bude rukovođena političkim interesima koji su ponekad drugačiji”, tvrdi on.

Vlada ima prostora da utiče na odluke vezano za privatizaciju banke, u šta, s druge strane, navodi Međa, menadžment ne želi da se miješa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *