Francuski premijer: Euro je prejak

Dodajte komentar

Francuski premijer Manuel Vals kaže da je euro prejak i da će predsjednik Fransoa Oland predložiti inicijative za podsticanje rasta i zapošljavanja nakon izbora.

“Potrebna nam je bolja monetarna politika, jer je euro prejak. Potrebna nam je velika promjena koja će monetarnu politiku učiniti oruđem rasta i zapošljavanja, oruđem koje služi narodu”, rekao je Vals na susretu s mladim evropskim socijalistima kod Pariza.

“Imajući to na umu, predsjednik republike iznijeće inicijative nakon evropskih izbora”, dodao je.

Vals je pred francuskim parlamentom rekao da njegova vlada želi da otvori diskusiju o presnažnom euru kada se kasnije ove godine formira novi saziv Evropskog parlamenta te je pozvao EU da podstakne privredni rast.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ministar privrede Arnauld Montebour izjavio prošlog mjeseca da Francuska želi da se članice eurozone uskoro sastanu i rasprave o kursu eura i monetarnoj politici, a Evropsku centralnu banku pozvao da preduzme nekonvencionalne politike kako bi oslabila euro.

Predložio je novu monetanu politiku po uzoru na Američke federalne rezerve i dodao da bi predsjednik ECB Mario Dragi trebalo da spustiti vrijednost eura.

Euro je prošle godine porastao za pet posto u odnosu na dolar pogađajući izvozne kompanije koje su postale manje konkurentne na međunarodnim tržištima i smanjujući profit evropskih kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *