Etihad ćuti o kupovini Alitalije

Šef avio-kompanije “Etihad” iz Abu Dabija odbio je da komentariše pregovore o kupovini dijela “Alitalije” koja je u nevolji.

“Nemam komentar”, rekao je o tome Džejms Hogan na konferenciji za štampu u Abu Dabiju.

Po italijanskoj štampi, šef “Alitalije”, Gabriele Del Torkio, treba da u ponedeljak doputuje u Abu Dabi.

Ministar saobraćaja Italije, Mauricio Lupi je 17. aprila rekao da se nastavljaju pregovori dvije kompanije. One pregovaraju od decembra, a početkom februara su objavile da su “u završnoj fazi provjere eventualne investicije ‘Etihad ervejsa’ ” u “Alitaliju”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Cilj je da se utvrdi “adekvatan operativni plan čije će sprovođenje dovesti do održive profitabilnosti ‘Alitalije’ “, objasnili su tada šefovi ta dva preduzeća, Džejms Hogan i Gabriele Del Torkio.

Po štampi, centralna tačka pregovora je dug “Alitalije” od skoro milijardu eura, dok “Etihad” namjerava da pregovara o preuzimanju samo 400 miliona.

“Etihad” predviđa da kupi 40-49 odsto kapitala “Alitalije” čime bi se očuvao “evropski status” italijanske kompanije što joj daje mnoge prednosti. “Etihad” bi u “Alitaliju” ubacio između 250 i 500 miliona eura.

“Alitalija” je sredinom februara postigla dogovor sa sindikatima koji obuhvata ukidanje 1.900 radnih mjesta, da bi se olakšalo da “Etihad” postane suvlasnik.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.