Etihad ćuti o kupovini Alitalije

Dodajte komentar

Šef avio-kompanije “Etihad” iz Abu Dabija odbio je da komentariše pregovore o kupovini dijela “Alitalije” koja je u nevolji.

“Nemam komentar”, rekao je o tome Džejms Hogan na konferenciji za štampu u Abu Dabiju.

Po italijanskoj štampi, šef “Alitalije”, Gabriele Del Torkio, treba da u ponedeljak doputuje u Abu Dabi.

Ministar saobraćaja Italije, Mauricio Lupi je 17. aprila rekao da se nastavljaju pregovori dvije kompanije. One pregovaraju od decembra, a početkom februara su objavile da su “u završnoj fazi provjere eventualne investicije ‘Etihad ervejsa’ ” u “Alitaliju”.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Cilj je da se utvrdi “adekvatan operativni plan čije će sprovođenje dovesti do održive profitabilnosti ‘Alitalije’ “, objasnili su tada šefovi ta dva preduzeća, Džejms Hogan i Gabriele Del Torkio.

Po štampi, centralna tačka pregovora je dug “Alitalije” od skoro milijardu eura, dok “Etihad” namjerava da pregovara o preuzimanju samo 400 miliona.

“Etihad” predviđa da kupi 40-49 odsto kapitala “Alitalije” čime bi se očuvao “evropski status” italijanske kompanije što joj daje mnoge prednosti. “Etihad” bi u “Alitaliju” ubacio između 250 i 500 miliona eura.

“Alitalija” je sredinom februara postigla dogovor sa sindikatima koji obuhvata ukidanje 1.900 radnih mjesta, da bi se olakšalo da “Etihad” postane suvlasnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *