Đurović: Ne prijeti nam dužničko ropstvo

Regionu i Crnoj Gori ne prijeti dužničko ropstvo zbog nivoa javnog duga, ocijenila je Gordana profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

Ona je naglasila da bi trebalo sačuvati umjereni optimizam i realnu percepciju koju nam nude najavljene investicije u srednjem roku vrijedne četiri milijarde eura.

Slovenački dnevnik Delo je ocijenio da svim zemljama bivše Jugoslavije prijeti dužničko ropstvo zbog javnog duga od 90 milijardi eura, a da je prije raspada Jugoslavije on bio oko 20 milijardi. Sve te zemlje, osim Slovenije, piše taj list, “polako klize u dužničko ropstvo ukoliko ne preduzmu hitne i stroge mjere”.

Prema ocjeni profesorice Đurović, članak je refleksija slovenačke političke scene i njihove velike zabrinutosti, budući da je ta zemlja imala mnogo bolje razvojne performance u nedavnom periodu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Postojeće stanje u zemljama regiona ne bih konotirala kao „odlazak u dužničko ropstvo”. Smatram da ima prostora za razvoj i oporavak, posebno ako se više posvetimo pripremi dobrog poslovnog ambijenta za dinamičnu realizaciju planiranih investicija i ako se umjesto nekih političkih motiva posvetimo zdravim ekonomskim, koje će pojačati jedinstvo kod donošenja važnih odluka u Vladi, kao i parlamentu“, rekla je za Blic Crna Gora Đurović.

Ona kaže da je prosječni nivo zaduženosti država regiona, uključujući Sloveniju i Hrvatsku, koji je u 2013. godini bio 53 odsto BDP-a, ozbiljan ako se posmatra u sadašnjem kontekstu.

Đurović kaže da se u zemljama regiona koje su članice EU, s obzirom na očekivane stope rasta u 2014-15, očekuje postepeni oporavak, dok ostale zemlje “prate trend sporog, ali neizvjesnog oporavka”.

Check Also

Gubitak Jugopetrola 82,19 hiljada eura

Naftna kompanija Jugopetrol završila je prvi kvartal sa neto gubitkom od 82,19 hiljada eura, 13 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *