Đurović: Ne prijeti nam dužničko ropstvo

Dodajte komentar

Regionu i Crnoj Gori ne prijeti dužničko ropstvo zbog nivoa javnog duga, ocijenila je Gordana profesor Ekonomskog fakulteta u Podgorici.

Ona je naglasila da bi trebalo sačuvati umjereni optimizam i realnu percepciju koju nam nude najavljene investicije u srednjem roku vrijedne četiri milijarde eura.

Slovenački dnevnik Delo je ocijenio da svim zemljama bivše Jugoslavije prijeti dužničko ropstvo zbog javnog duga od 90 milijardi eura, a da je prije raspada Jugoslavije on bio oko 20 milijardi. Sve te zemlje, osim Slovenije, piše taj list, “polako klize u dužničko ropstvo ukoliko ne preduzmu hitne i stroge mjere”.

Prema ocjeni profesorice Đurović, članak je refleksija slovenačke političke scene i njihove velike zabrinutosti, budući da je ta zemlja imala mnogo bolje razvojne performance u nedavnom periodu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Postojeće stanje u zemljama regiona ne bih konotirala kao „odlazak u dužničko ropstvo”. Smatram da ima prostora za razvoj i oporavak, posebno ako se više posvetimo pripremi dobrog poslovnog ambijenta za dinamičnu realizaciju planiranih investicija i ako se umjesto nekih političkih motiva posvetimo zdravim ekonomskim, koje će pojačati jedinstvo kod donošenja važnih odluka u Vladi, kao i parlamentu“, rekla je za Blic Crna Gora Đurović.

Ona kaže da je prosječni nivo zaduženosti država regiona, uključujući Sloveniju i Hrvatsku, koji je u 2013. godini bio 53 odsto BDP-a, ozbiljan ako se posmatra u sadašnjem kontekstu.

Đurović kaže da se u zemljama regiona koje su članice EU, s obzirom na očekivane stope rasta u 2014-15, očekuje postepeni oporavak, dok ostale zemlje “prate trend sporog, ali neizvjesnog oporavka”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *