Propali mostovi – gradovi budućnosti

Dodajte komentar

Umjesto da čekaju završetak radova započetih pre više od pola vijeka, mostovi i vijadukti auto-puta A3 na jugu Italije mogli bi da postanu gradovi budućnosti.

Energetski nezavisne jedinice sa pješačkom zonom na vrhu i pogledom na prirodu Kalabrije čekaju bolje dane ili investitore.

Izgradnja autoputa A3 u Italiji počela je sredinom šezdesetih godina. Danas je dug bezmalo 500 kilomatara i nekako spaja Salerno i jug Kalabrije.

Međutim, uprkos radovima koji traju pola put je, nažalost, i dalje nedovršen. Takva situacija je najviše rezultat korupcije i nemara vlasti, koji razaraju čitav region.

Vlasti Kalabrije zatražile su prije četiri godine predloge za rešavanje problema sa autoputem u izgradnji. Dizajn koji je prihvaćen nosi naziv “Vertikalna sela”. Riječ je o projektu koji transformiše brojne mostove i vijadukte u gradove koji su energetski nezavisni zahvaljujući solarnoj energiji, piše portal theverge.com.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Gornja površina, kuda bi trebalo da prolaze automobili, biće preuređena u pješačku zonu, a vozila će prolaziti samo uzanom trakom. Ispod, u potpornim djelovima mosta, nalaziće se stanovi, zatim prodavnice, kao i centri za opuštanje i sportske aktivnosti.

Konceptom je predviđen komforan život u “obrnutim zgradama” sa prelijepim pogledom na prirodu Kalabrije. Jedina prepreka na putu ka ovim gradovima budućnosti je trenutna ekonomska nemoć juga Italije.

Dok se to ne bude promijenilo, teško da će početi realizacija ovog ambicioznog projekta. Mada, uz dovoljno bogate investitore ništa nije nemoguće.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *