I srbijanski bankari smatraju da je otkup loših kredita dobra ideja

Dodajte komentar

Odlična je ideja da se problem teško naplativih potraživanja banaka riješi osnivanjem specijalizovanog fonda, kaže Slavko Carić.

Predsednik Izvršnog odobora Erste banke rekao je da specijalizovani fondovi za otkup teško naplativih potraživanja postoje i u najvećim svjetskim ekonomijama.

“Ideja da se to pitanje u Srbiji rješava i na taj način je odlična, a ako se dobro izvede može dovesti do velikog pomaka jer će banke osloboditi balasta i dovesti do dodatne likvidnosti kojom bi finansirale novi investicioni ciklus”, ocijenio je Carić.

Premijer Srbije Aleksanadar Vučić je u ekspozeu najavio formiranje posebne kompanije u vidu investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite, a kapital bi obezbijedile banke i međunarodne finansijske institucije.

Predsednik IO Erste banke je rekao da je osim formiranja fonda, potrebno i da se dodatno unaprijede regulativa i praksa vezane za stečajeve, unaprijed pripremljene programe restrukturiranja (UPPR) i poboljša rad katastra.

“Kreiranje fonda bi bio prvi korak u pravcu rješavanja lošeg trenda sa teško naplativim potraživanjima u Srbiji. Dosadašnji načini, poput unapred pripremljenih planova restrukturiranja, stečajeva, prodaje imovine dužnika nisu se pokazali dovoljno efikasnim“, rekao je Carić.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Predsednik izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Frederik Kuen smatra da otkup teško naplativih kredita mora da bude urađen na dobrovoljnoj osnovi.

“Situacija u bankama nije ista, tako da ja ne mogu da zamislim sistem u kojem će sve banke biti prinuđene da se pridruže tom sistemu. Globalno gledajući, različiti su nivoi rezervisanja i teško naplativih kredita kod svake banke. Svaka banka ima različite rokove dospjeća, kolaterale, garancije za kredite, tako da je teško primorati sve banke da se tome pridruže”, kazao je Kuen u razgovoru sa novinarima.

On je dodao da je nesporno da postoji potreba da se država uhvati u koštac s teško naplativim kreditima, odnosno da se nađe najbolje rješenje koje će biti od koristi i za banke i privredu.

” Da li će biti moguće da se to uradi ovom inicijativom, rano je reći, ali dajmo malo povjerenja vladi koja želi da uradi nešto, ali po meni to mora da bude dobrovoljno “, rekao je Kuen.

Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da je formiranje investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite od banaka jedna je od sistemskih mjera za rješavanje problema nenaplativih kredita u bankarskom sektoru Srbije, za koju će biti potrebno više vremena.

NBS je ukazala da su glavni pokretači rasta problematičnih kredita bile privatne firme, posebno u prerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu, i u poslovima s nekretninama. Na kraju marta 2014. učešće problematičnih kredita privatnih preduzeća u ukupnim kreditima tog sektora bilo 29,34 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *