Srebro prati lošu sudbinu zlata

Dodajte komentar

Kretanje cijene srebra sve više sliči kretanju cijene zlata. I dok proizvođači mnogih proizvoda, od nakita do solarnih panela, kupuju najviše srebra u posljednjih devet godina, cijene padaju.

Investitori zanemaruju industrijsku potražnju i radije se fokusriaju na upozoravajući stav o srebru kao sigurnoj luci u trenutku kad Fed razmišlja o ukidanju stimulativnih mjera.

Petorica najpreciznijih analitičara tržišta plemenitih metala u posljednje dvije godine, predviđaju da će prosječna cijena unce srebra u trećem kvartalu iznositi 18,80 dolara, što je najniža cijena od 2010. godine. Predviđaju i pad cijene zlata od 7,8 posto.

– Industrijski podsticaji mogu pomoći, ali oni nisu toliko uticajni kao investitori. Investitori su bili optimistični oko srebra dok je zlato bilo u “bikovskom tržištu”. Sada kad se situacija okrenula i kad cijena zlata pada, vidimo manji entuzijazam investitora, kaže za Bloomberg Robin Bhar, šef odjela istraživanja tržišta metala u Societe Generaleu u Londonu, najprecizniji prognozer kojeg prati Bloomberg.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Korelacija je doista jaka. Od decembra 2008. do juna 2011. cijena srebra se utrostručila a zlato je skočilo 70 posto. Oba metala su dosegnula rekordne cijene a Fed je upumpao 2 biliona dolara u finansijski sistem i srezao kamatne stope na rekordno niske nivoe kako bi podstaknuo ekonomiju. Prošle godine su signali ekonomskog rasta spustili cijene zlata 28 posto, a srebra 36 posto. Ovi padovi bili su najoštriji za ove dvije kategorije metala još od 1981. godine.

U posljednjih šest mjeseci cijena srebra pala je 16 posto, na 19,2008 dolara za unci dok je zlato srezano 3,9 posto. U istom je razdoblju Standard & Poor's GSCI Spot Index 24 vrste robe porastao 4 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *